Home Најкомпетентнији стручњаци Републичког завода за заштиту споминика културе у радну посету Црквеној Општини Босилеград

Најкомпетентнији стручњаци Републичког завода за заштиту споминика културе у радну посету Црквеној Општини Босилеград

sv.trojica

Од 25-тог до 29-тог јула 2011-те године у радну посету Црквеној Општини Босилеград биће најкомпетентнији стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе из Београд.

Циљ ове посете је да се уз досадашње податке са којима располаже Српска Православна Црква, Православна Епархија Врањска, Црквена Општина Босилеград, Филозофски Факултет у Београду – Одељење за примењену уметност и друге стручне институције које се баве проблематиком заштите културног и стваралачког наслеђа, обједине и ставе под заштиту државе.

Izvor_crkva2Овај пројекат је тродимензијонални, прво да се у правном погледу регулише статус, начин коришћења и управљања Црквенокултурним наслеђем на овим просторима, друго да се заустави даље скрнављење, руинирање, неовлашћено коришћење, приказивање, употреба и пропадање Црквенокултурног наслеђа на просторима Црквене Општине Босилеград и треће да се ово непроцењиво благо наше Свете Цркве презентује домачој и светској јавности.

Акценат ће бити стављрн на две Цркве, Црква Свете Тројице у селу Извор и Црква Светог Николе у селу Божица, међутим и неке друге Цркве биће обрађиване како би и оне могле да нађу место у посебним објектима наше културне баштине.

Ово је несумљив показатељ да наша Света Црква и надлежни државни органи Републике Србије брину о колтурном наслеђу на овим просторима.