Home Посета Црквеној Општини Босилеград

Посета Црквеној Општини Босилеград

poseta

Преосвећени и Високодостојни Архипастир врањски, Господин Пахомије био је домаћин Директору Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије ,господину Милети Радојевићу, 28.12.2012. године,  када су заједно са својим сарадницима у току обиласка Епархије врањске обишли и Црквену општину Босилеград.

У Босилеграду су дочекани од чланова ЦОУО начелу са председником г-спођом Здравком Гаулском, старешине протонамесника Зоран Стојанов са свештенством и монаштвом ЦО, председника општине г-дина Владимир Захаријев са сарадницима и верним народом општине Босилеград. 

У току своје посете,гости су обишли Општину Босилеград,цркву Св.Тројице у с. Извор, цркву Вазнесење Господње у с. Рајчиловци, манастир у селу Бресница са црквом Св. Илије који је у обнови и цркву Св. Петке у с. Рибарци која је исто у обнови.

У току радног састанка сагледане су потребе ЦО Босилеград како би одржавала и заштитила велики број цркава и манастира од пропадања и наставила да врши мисију Наше Свете Цркве.

Владика Пахомије и председник општине Босилеград г-дин Владимир Захаријев изказали су велику захвалност држави Србији на бројним помагањима и помоћи у предходном периоду и изразили наду и жељу да се та сарадња настави.

Директор Канцеларије, господин Милета Радојевић је подвукао да ће држава Србија и њезина Влада да наставе да помажу овако мале ЦО, тим пре јер су уз саму границу и имају велико црквено богатство које мора да се сачува.

Председник општине, г-дин Владимир Захаријев подвукао је да и локална самоуправа ће помочи као што је помагала и досада и да се нада, да ће и суседна Република Бугарска да настави са давањем помочи јер се ради о Православним светињама веома битним за читаво Краиште.

На крају сви су закључили да је ова посета врло битна и изразили наду да ће већ наредна посета бити приликом обнављања неке светиње.

DSCF0434

DSCF0440.

DSCF0457

DSCF0460

DSCF0462

DSCF0464

DSCF0466

DSCF0467.

DSCF0470

DSCF0471

DSCF0474