Home Празник Светих Кирила и Методија селу Извор

Празник Светих Кирила и Методија селу Извор

IMG 20190524 102829366 (Small)

На Празник свесловенских просветитеља, Светих Равноапостолних Кирила и Методија, 24. маја 2019.године, протојереј Зоран Стојанов, парох босилеградски, служио је Свету Литургију у селу Извор у цркви Свете Тројице.

Светој Литургији присуствовали су ученици који похађају верску наставу у Основној школи Георги Димитров са својим директором господином Методијем Чипевим и својим вероучитељима и професорима, мештани из  села Извор и Босилеград, као и директор основне школе „Радоје Домановић“ из Параћина, господин Александар Јовановић са сарадницима.

У свој беседи протојереј Зоран Стојанов је рекао: – „Славећи данас Свете Кирила и Методија ми се једноставно придодајемо онима који су пре нас ишли путем вере у Бога успешно, а да су ишли успешно види се због тога што су дошли до нашег времена и то предали нама, да и ми идемо провереним и сигурним путем, предали нам овај свети храм од 800 метара квадратних, предали нам прву школу на простору Краишта, предали нам писмо да разумемо Свету Литургију …“ 

После Свете Литургије у црквеном дворишту приређен је пригодан културно-уметнички програм.

Испред ове велике светиње, Основна школа „Георги Димитров“ из Босилеграда и Основна школа „Радоје Домановић“ из Параћина су се побратимиле у знак свеопште сарадње и дружења, а на корист пре свега ученика.

Око 14.00 часова, цркву „Свете Тројице“ у селу Извор, посетио је Генерални конзул Републике Бугарске у Нишу господин Едвин Сугарев, Камерни хор „Иван Топалов“ из Перник, ученици „55-те Софијске школе“ са родитељима и представници неколико грађанских удружења.

Драге госте је дочекао протојереј Зоран Стојанов,старешина храма и надлежни парох, преневши им топле поздраве Епископа врањског Господина Пахомија и верног народа општине Босилеград.Дружење са гостима је било у братској љубави и искреном поштовању, посебно је била истакнута потреба за што дубљу сарадњу између два братска народа, србског и бугарског, ради чувања вере и квалитетнијег живота са обе стране границе.