Home Преподобна петка – Параскева, Света Петка

Преподобна петка – Параскева, Света Петка

Sv.Petka2011

Ова славна светитељка рођена је у Епивату, између Силинаврије и Цариграда. Родитељи Свете Петке, имућни и побожни хришћани, имали су једног сина Јевтимија који се, још за живота родитеља замонашио, а касније постао знаменити епископ мадитски. По смрти родитеља, девица Петка напустила је родитељски дом и започела, Христа ради, подвижнички живот какав је одувек желела. Отишла је прво у Цариград, а потом, до своје старости, живела у Јорданској пустињи у посту и молитви прошавши небројена искушења и патње. У старости, глас са неба позвао је да се врати у родни крај и она је напустила омиљену пустињу. Упокојила се у XI веку, две године по повратку у родни Епиват. Њене чудотворне мошти, током времена преношене су у: Цариград, Трново, опет у Цариград, а одатле у Београд. Сада почивају у Румунији у граду Јашу. У београдској тврђави налази се црква свете Петке где постоји вода (агиазма) која чудотворно лечи све оне који је узимају са вером у Бога и љубављу према овој светитељки.

Поводом великог празника Преподобне Петке – Параскеве, Свете Петке, Његово Преосвештенство Епископ Врањски Господин Пахомије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Свете Петке у селу Рибарци, општина Босилеград, уз саслужење оца Нобојше Стојадинова из Сурдулице и пароха босилеградских оца Зорана Стојанова и Михајла Станчева и ђакона Душана Ђокића из Сурдулице.

Црква Св.Петке у с.Рибарци је саграђена у првој половини 19-тог века на темељима старе Цркве коју су турци порушили и спалили, а пре десет година је употпуности обновљена и оспособљена за Богослужење. Ова Црква је једна од нај посећенијих на територији општине Босилеград,а многе породице Св.Петку славе као своју крсну славу.

Верници су почели да се окупљају још у раним јутарњим часовима, црква је за време Свете Архијерејске Литургије била изпуњена са више од петстотине верника од којих су многи чекали у Црквеном дворишту да уђу унутар Цркве. После Свете Архијерејске Литургије ишло се је у Литију, а након тога Владика Пахомије је резао славски колач и изабран је кум за следећу годину Марјан Јакимов са својом породицом. За све присутне је приређено послужење, а Владика Пахомије је поразговарао са народом и поделио иконице и крстиће и нагласио да је ово пример искрене Вере у Христа независно од националности.

У 12.00 часова Владика Пахомије је резао славски колач у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду где је Св. Петка градска Слава. Изабран је и кум за следећу годину Емил Стојанов са својом породицом. После тога је у службеним просторијама одржао састанак са ЦОУО где су разматрана текућа питања од значаја за нашу Свету Цркву и њезину мисију на овим просторима.

Састанку је присуствовао и председник општине Босилеград господин Владимир Захаријев јер се разматрало и питање како може локална самоуправа да помаже Нашу Свету Цркву.

Пошто постоји иницијатива од стране мештана МЗ Плоча да се отпочне изградња Цркве у овом селу уз помоћ општине и саме месне заједнице и да су сви услови испуњени,договорено је да се камен темељац постави 02.11.2011.године у 13 часова,а исти ће да освети Владика Пахомије.

Разматрало се и питање хитних поправки на Цркви Св.Тројице у с.Извор,собзиром да општина Босилеград има наменска средства за ову Цркву око три милијона динара.Узето је решење да ови радови треба да отпочну што пре јер има делова Цркве који објективно захтевају хитну санацију.

Његово Преосвештенство Епископ Врањски Господин Пахомије је у пратњи председника ЦОУО ЦО Босилеград г-ђе Здравке Гагулске,старешине Цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду јереја Зорана Стојанова и председника општине Босилеград господина Владимира Захаријева обишао Цркву Св.Тројице у с.Извор и на лицу места су проверили у каквом је стању овај изузетан верски објекат и шта трба хитно да се санира.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.