Home ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У БОСИЛЕГРАДУ

BadnjeVece

Молитвена прослава Рођења Христовог сваке године доноси нам радост. Црква торжествено празнује догађај отелотворења Сина Божјег. Верни народ општине Босилеград, своју љубав, захвалност, веру и наду изражаваjу учествујући у празничној Светој Литургији, причешћујући се спасоносним Тајнама Христовим.

Тога дана и наши домови су, попут пећине витлејемске, испуњени радошћу и миром свих укућана јер примају Богомладенца у своја срца.

Већ неколико година, Црквена општина Босилеград,ЈП Дирекција за путеве и грађевинско земљиште општине Босилеград,ученици босилеградских школа и сав верни народ општине Босилеград организују пригодану прославу Бедњег дана и Божића.

Да долази тај радосни тренутак,када Наша Света Црква прославља рођење Господа, Бога и Спса нашег Исуса Христа осетило се већ почетком године.
Ученици основне школе са својом вероучитељицом Ана Марија Станчев,са члановима ЦОУО и верним народом припремили су бадњаке за вернике и централни бадњак у црквеној порти.

На Бадњи дан, у Саборном Храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду,Свету Литургију је служио старешина храма,протонамесник Зоран Стојанов,а у 16.00 часова Бденије после кога је осветио централни бадњак и исти наложио да би се осетила витлејмска топлина која нам долази Христовим рођењем.
Велики број верника стрпљиво су чекали више од пола сата да уђу у храм и упале свећу за своје здраље и духовну радост која нам долази,а црквена порта,препуна верника показивала је пуноћу наше цркве,цркве Божје,цркве Христове.

Умилно појање хора „Херувими“у црквеној порти била је радост за све,радост јер нам долази Рођење Христово,а верни народ општине Босилеград црквеним појањем дочекује тај тренутак.

Бдење је у храму Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци служио отац Михајло Станчев од 15.00 часова,а после тога је било налагање бадњака.
У 18.00 часова о.зоран Стојанов и о.Михајло Станчев су осветили бадњак у с.Рибарци при цркви Свете Петке и честитали празник домаћину искушенику Драгану Илићу и верном народу.

Прву Литургију на дан Божића у Босилеграду је служио о.Зоран Стојанов који је и прочитао Божићну посланицу Архиепископа пећког,Митрополита београдско карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја,у с.Рајчиловци је служио о.Михајло Станчев,а у с.Рибарци о.Јован Станојков,радујемо се јер се велики број верника причестио и тме пришао у загрљај Цркви,у загрљај Спаситељев.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.