Home ПРОСЛАВА ИСТОЧНОГ ПЕТКА У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА ИСТОЧНОГ ПЕТКА У БОСИЛЕГРАДУ

12

Празник Источни петак или Живоносни источник, први Петак после Васкресења Христовог, свечано је прослављен у Босилеграду, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице.

У литургијском слављу су учествовали православни верници из читаве општине Босилеград али и верници из суседне нам братске Републике Бугарске, из града Ћустендил који носи име по великашу Константина Драгаша, Османлије су град по њему назвали Константинова бања.

Више верника поделило је радост празника, а певало се на српском, бугарском и црквено-словенском језику. Литургију је служио протонамесник Михаил Станчев уз саслужење протонамесника Зорана Стојанова. За певницом је појала попадија Љубица Стојанов, а помагали ученице Босилеградске Гимназије и верни народ.

Након свете Литургије резани су славски колачи и заветни колачи које доносе верници из Ћустендила. У црквеном дворишту дружили су се познаници и рођаци из општине Босилеград и из Ћустендила.

У самој варошиви Босилеград одржава се свенародно саборовање на коме се тргује, уговарају се послови, виђају се породице, а деца јуре да им се купе играчке.

Рано ујутро многе породице у Босилеграду излазе на своје чудотворне изворе и захватају воду ради здравља и душевног окрепљења, један од извора је и на западној страни црквеног дворишта поред Саборног храма Рођења Пресвете Богородице, коме је и посвећена икона која се налази на иконостасу.

DSCF7466

DSCF7471

DSCF7610

DSCF7614

DSCF7616