Home Прослава празника Успења Пресвете Богородице у Општини Босилеград

Прослава празника Успења Пресвете Богородице у Општини Босилеград

phoca thumb l IMG 20180828 084242205 (Small)

Молитвено и свечано, уз учешће великог броја верних, у уторак, 28. августа 2018. године, прослављен је празник Успења Пресвете Богородице у босилеградској цркви Рођрња Пресвете Богородице.

Бденије уочи празника служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина цркве, уз помагање за певницом ученика верске наставе и попадије Љубице Стојанов.

После бдења вршена је исповест верика који су се припремали да приступе Светој чаши и причесте се Светим Христовим Тајнама .

На сам дан празника Свету Литургију служио је отац Зоран Стојанов уз учешће мноштво верног народа Божјег, а велики број  се и причестио Тајнама Христовим.

На крају Свете Литургије, сабранима се празничним словом обратио отац Зоран Стојанов, говорећи о смислу и значају овог празника, као и личности Пресвете Богородице преко које је и дошао у свет Спаситељ и Господ Исус Христос.

Отац Зоран је посебно нагласио да родитељи морају да воде праву хришћанску бригу о својој деци, о деци коју им је подарио Господ а коју су крстили „У име Оца и Сина и Светог Духа“ – „сваки хришћаним мора да чува своју породицу, основну друштвену и хришћанску челију, без здраве породице нема ни здравог друштва, ако нам идиоти растуре породицу ваљаћемо се у блату и смраду трулежности“-подвукао је отац Зоран.

После Свете Литургије благосивљано је славско жито и резани су Славски колачи верника који Успење Пресвете Богородице прослављају као своју Крсну славу.

У 13.00 часова отац Зоран Стојанов је резао Славске колаче у цркви Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци где се Успење Пресвете Богородице прославља као сеоска Заветна слава.

И у селу Дукат су резани славски колачи и благосивљано славско жито у цркви Успења Пресвете Богородице.

 

У селу Јарешник Свету Литургију служио је отац Јован Станојков у цркви Свете Петке где се Успење Пресвете Богородице прославља као сеоска Заветна слава.

 

Велики број верника се окупило и у цркви Светих апостола Петра и Павла у селу Божица.