Home ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНЕ МУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ, СВЕТЕ ПЕТКЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНЕ МУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ, СВЕТЕ ПЕТКЕ У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

Crkva u Donja Lisina

На празник Преподобне мученице Параскеве – Свете Петке, 08. августа 2012. године, на територији општине Босилеград посебно свечано је било у два Храма који су и посвећени Светој Петки, у селу Рибарци и селу Донја Лисина. Постоји још једана Црква која је посвећена Светој Петки а то је Црква у селу Јарешник.

Ове године у селу Доња лисина покренута је акција комплетног сређивања цркве и црквеног дворишта, заправо сама црква у Доњој Лисини је један од најстаријих Хришћанских објеката на овим просторима.

Црква је поново иконописана 1610 године, огромна је могућност да је много старија, јер по предању била је метох манастиру Светих Апостола Петра и Павла који је на 2,5 километара југозападно од цркве.

По предању старих житеља Босилеградске општине, црква у Доњој Лисини прво је била испосница за мохахе манастира Св.Петра и Павла, а касније је дограђен улазни, заправо западни део.

Црква Свете Петке у Доњој Лисини спада у ред такозване култне цркаве, и ЦО Босилеград и верни народ чине велике напоре да поред цркаве у с.Рибарци и с.Јарешник које су посвећене Светој Петки и ова црква заживи пуном Богослужебном практиком на духовну радост верника.