Home ПРОСЛАВА РАВНОАПОСТОЛНИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА РАВНОАПОСТОЛНИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У БОСИЛЕГРАДУ

kirilo-i-metodije

На дан Светих равноапостолних просветитеља словенских, Кирила и Методија (24.мај.2013.год.), Свету Литургију у препуном храму Свете Тројице у селу Извор служио је пречасни протонамесник Зоран Стојанов уз саслужење пречасног протонамесника Михаила Станчева и умиљно појање хора при Саборног Храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Обзиром да многи словенски народи, међу којима и братске нам комшије из Републике Бугарске, дан Светих равноапостолних Кирила и Методија, прослављају као култни дан писмености и културе, овој торжественој прослави у селу Извор присуствовали су и гости из братске нам Републике Бугарске. Литургијском собрању присуствовали су председник општине Босилеград господин Захаријев, возљубљену брат у Христу Владимир, као и директор основне школе Методи Чипев, директор Босилеградске Гимназије господин Антон Тончев, професори образовно-школског системе општине Босилеград и представници културног и јавног живота општине Босилеград.

По прочитаном одељку из Јеванђеља вернима који су испунили храм Свете Тројице у селу Извор, бираним речима обратио се протонамесник Зоран Стојанов подсетивши на житије и истичући важност Свете браће Кирила и Методија за све нас православне Словене. Протонамесник Зоран Стојанов је посебно поздравивио госте из сусдне нам и братске Републике Бугарске, из Софије, који су дошли да прославе ове дивне светитеље којима се моли читава Православна Црква. На крају, после Свете Литургије у црквеној порти ученици основне школе „Георги Димитров“ и Босилеградске Гимназије као и КУД Младост које ради при Дому Културе Босилеград приредили су богат културно-уметнички програм.

Спортско друштво Младост, организовало је такмичење у шаху и кроз у част ових великих Богоугодника.

Радујемо се да оно што је прошле године под руководством Преосвећеног и Високодостојног Архипастира нашег Господина Пахомија почело као свеславонски сабор, поприма организован карактер и на делу се показује да Света браћа Кирило и Методије зближавају све словенске народе, а посебно два братска народа србе и бугаре, и учинићемо све да следеће године ово свесловенско торжество буде што масовније и организованије.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.