Home Прослава Св. пророка Илије на територији Црквене Општине Босилеград

Прослава Св. пророка Илије на територији Црквене Општине Босилеград

svetiprorokilijastamatisov

Прослава и празнична ратост поводом Св. пророка Илије, 02.августа 2011-те године, осечала се на читавој територији Општине Босилеград.

Свету Литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду служио је отац Михајло Станчев, после литургије обављено је резање славских колача. Свечано са служењем Свете Литургије било је и у Манастиру Св. Илије у селу Бресница где је Литургију служио отац Зоран Стојанов, а након Литургије резани су славски колачи, после чега је неколико стотина верника са целе територије општинe Босилеград наставило свенародни сабор.

У низу обилазака јереј Зоран Стојанов је обишао и резао славске колаче у селу Дукат, селу Горња Лисина и у селу Извор. У селу Извор пред веше стотина грађана Босилеграда и гостију из читаве Србије и других Европских земаља изведен је испод цркве Св. Тројице, у самом центру села, богат репертоар народних фолклорних игара.

Свечано је било и у селу Радичевци и селу Гложје где је славске колаче резао отац Михајло Станчев, а у селу Бистар отац Јован Станојков.

Славило се и у селу Горње и Доње Тламино. Присуство великог броја верујућег народа посебно радује све на територији општине Босилеград јер показује да наша Света Црква на овим просторима је жива Црква и заузима место којејој и припада у целокупном животу ове мале општине на крајњем југоистоку Србије.