Home Торжествена прослава Светог великомученика Димитрија- Митровдан

Торжествена прослава Светог великомученика Димитрија- Митровдан

IMG 20181108 083649893 (Small)

Празник Светог великомученика Димитрија- Митровдам,  торжествено је прослављен 8. новембра 2018. лета Господњег у црквиРођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

У овој питомој варошици од око пет хиљада житеља, која је настала у близини границе са Републиком Бугарском,  у брдовитом, живописном делу југоисточне Србије и у којој мештани уживају углед и поштовање широм света, а својим трудом и огромном љубавлју према Васкрломе Христу, подигоше 35 православних цркава, да се у њима моле Господу и окупљају на Светим Литургијама, и ове године на дан Светог великомученика Димитрија – Митровдана било је торжествено као и сваке године о великом празницима.
Овогодишња прослава почела је вечерњом службом, коју је служио протојереј Зоран Стојанов, старешина цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, а за певницом је била попадија Љубица Стојанов са децом веронауке.

Скромна, а неодољива лепота босилеградске цркве, која је израсла не из изобиља и раскоши него из жртвене љубави многострадалног народа Краишта познат као Шоплук, која је израсла из огрубелих и испуцаних шака народа Божјег на овом простору,  као и древност и красота богослужења , била је посебна радост окупљеном народу који у својим коментарима износи да се осећа као да су у неком древном светогорском манастиру

У четвртак, на празник, Господ нам је подарио још један диван јесењи дан.

Литургију је  служио протојереј Зоран Стојанов, а за певницом су помагали деца веронауке и попадија Љубица Стојанов.

Црква је била још више испуњена народом него претходне вечери, овај пут претежно онима који Светог великомученика Димитрија прослављају као своју Крсну славу.  Имајући у виду чињеницу да је био радни дан било је то право мало чудо Божје и доказ да ништа као светиња не окупља и не сабира људе.

После заамвоне молитве, протојереј Зоран Стојанов благосивљао је славска жита и ломио славске колаче у част крсне славе породицама који Св.великомученика Димитрија прослављају као свог заштитника.

Сабрање је настављено у црквеном дворишту у дивном дружењу парохијана и свештеника, уз игру и весело трчкарање малишана,мир и радост у Духу Светоме били су у срцима свих, као и осећај благодарности Богу што су били на још једној предивној Светој Литургији.