Home ВЛАДИКА ПАХОМИЈЕ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 1150 ГОДИШЊИЦЕ ОД ПРИМАЊА ХРИШЋАНСТВА БУГАРСКОГ НАРОДА

ВЛАДИКА ПАХОМИЈЕ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 1150 ГОДИШЊИЦЕ ОД ПРИМАЊА ХРИШЋАНСТВА БУГАРСКОГ НАРОДА

phoca thumb l DSCF7653

Епископ врањски Господин Пахомије, у пратњи протонамесника Зорана Стојанова, био је у посети Бугарској Патријаршији поводом обележавања 1150 година од примања хришћанства братског Бугарског народа. Посета је трајала од 01.05. до 04.05.2015.године.

Епископ врањски у седишту Бугарске Патријаршије у Софији стигао је у поподневним сатима 01.05.2015.г. где је делегације дочекивао секретар Светог Синода Бугарске Патријаршије високопречасни Архимандрит Герасим.

У касним вечерњим часовима заједно са осталим делегацијама помесних православних цркава стигло се у Варни.

Ујутру, 02.05.2015.г. у месту Плиска код старе базилике Служена је Света Литургија у 9.30 часова локалног времена.

Светом Литургијом началствовао је Патријарх бугарски и Митрополит Софијски Господин Неофит, а саслуживали Преосвећена Господа : Алкарохоријски и Кастелијски Андреј-Констатинопољска патријаршија; Нилополски Генадиј-Александријска патријаршија; Јордански Теофилакт и на Пела Филумен-Јерусалимска патријаршија;Блудански Николај-Антиохијска патријаршија; Кијев и цела Украјина-Руска патријаршија; Хевсуретијски Михаил – Грузијска патријаршија; Врањски Пахомије- Српска патријаршија; Долнодунавски Касиан-Румунска патриаршија; Арсинојски Нектариј – Кипарска Архиепископија; Еласонски Харитон – Еладска Ариепископија; Љублински Авел- Пољска црква; Аргирокасторски Димитриј – Албанска архиепископија ; Беронски Јоаким-Чешка црква и Високо Преосвећени синодални Митрополити Бугарске Православне Цркве: Варневски и Великопреславски Јоан, Сливенски Јоанакиј,Видински Дометиан ( молитвеним учешћем), Великотрновски Глигориј, Ловчански Гаврил, Доростолски Амвросиј, Западно и Средњоевропски Антониј, Неврокопски серафим и Преосвећени Епископи Бугарске Православне Цркве Андрианополски Евлогиј, Велички Сиониј и Знеполски Арсениј.

У саслуживању су узели учешће много свештеници и хор при Патријаршиског храма „Св.Александар Невски“ са диригентом Д.Димитровим и група појаца од Софијске духовне семинарије „Св. Јован Рилски“.

Литургијском сабрању присуствовали су и високи државници: Председник Републике Бугарске господин Росен Плевнелиев,премијер Бојко Борисов,министар Љиљана Павлова, проф.Божидар Димитров и Његово Величанство цар Симеон II Саксобурготски.

После Свете Литургије, у „Дворцу чирилице“, Епископ врањски Господин Пахомије на свечаном и протоколарном ручку, прочитао је поздравно писмо Архиепископа Печког, Митрополита Београдско-Карловачког и Патријарха Српског Господина Иринеја упучено са пуно братске љубави према Патријарху Бугарском и Митрополиту Софијском Господину Неофиту и братском православном бугарском народу.

У 19.00 часова по локалном времену организован је празничан концерт у Позоришно-музичко продуцентском центру Варна, Државна опера Варна.
03.маја 2015.године у Катедралном храму „Успења Пресвете Богородице „ у Варни Служена је Света Литургија којом је началствовао Митрополит Варневски и Великопреславски Јоан уз саслужење више Архијереја помесних цркава међу којима и Преосвећени и Високодостојни Епископ врањски Господин Пахомије и Архијереји Бугарске Православне Цркве, а молитвено је учествовао и Патријарх Бугарски и Митрополит Софијски Господин Неофит.

После Свете Литургије приређен је пријем у Митрополији Варненској и Великопреславској.После пријема у Варненској и Великопреславској митропилији и ручка,Епископ Пахомије са још неколико Архијереја посетио је гроб блаженопочившег Митрополита Кирила и одслужио панихиду.
Повратак у Софији био је у касним вечерњим сатима 03.04.2015.године.

Епископ врањски Господин Пахомије у пратњи протонамесника Зорана Стојанова 04,05.2015.године посетио је Свети Синод у Софији,Цркву Св.Недеље где су се поклонили моштима Светог Краља Милутина и у касно поподне отпутовао за Босилеград.

Ово велико сабрање поводом 1150 година од примања Хришћанства Бугарског народа епископ Пахомије и протонамесник Зоран Стојанов искористили су за размену мишљења и искустава,као и размену информација пре свега између две сестринске православне цркве,Српске и Бугарске,како би мисија Цркве била што успешнија и делотворнија.

Представници Српске Православне цркве наишли су на искрену и непоколебљиву братску љубав и пажњу код домачина.

У повратку Епископ врањски Господин Пахомије у пратњи протонамесника Зорана Стојанова срео се са председником општине Босилеград Господином Владимиром Захаријевим,са председником ЦОУО ЦО Босилеград г-ђом Здравком Гагулском и свештенством ЦО Босилеград где су разматрана питања која су битна за успешну мисију Наше Свете Цркве на простору Краишта.