Home Двадесет година Архипастирске службе Епископа врањског Господина Пахомија

Двадесет година Архипастирске службе Епископа врањског Господина Пахомија

Pahomije

Поводом двадесетогодишњице служења Владике Пахомија на трону Епископâ врњских, у среду, 17.октобра 2012. године, уприличена је велика свечаност у Врању,почетак ове свечаности била је Света Архијерејска Литургија у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Архипастиру врањском, Господину Пахомију, саслуживало је свештенство и монаштво из целе Епархије врањске и верујући народ.

У току Литургије, Преосвећени Владика Пахомије у свештенички чин рукположио је ђакона Душана Џодића из Сурдулице, а у чин јерођакона, ипођакона Серафима (Станковића) намесника манастира Светог пророка Илије у Кацапуну.

По завршетку Свете Литургије и пригодном беседом којом се обратио Владика Пахомије сабраном народу, свештенству и монаштву,а коју ћемо пренети у изворном облику,вишим чиновима одликовао је свештенике и свештеномонахе за досадашњи пожртвовани рад на њиви Господњој.

“Служити Господу велико је и страшно и за саме Небеске Силе“,
ово су речи којима се моли свештенослужитељ
на литургији за време Херувимске песме.

Поштовани оци, драга браћо и сестре,
служити Богу спада у највећа достојанства и највеће почасти, али и у највећу одговорност.

Двадесет година епископства у врањској епархији моја смерност, заједно са вама, (пуноћом врањске епархије), трудила се том великом службом да сведочи узрастање ка Господу. За двадесет година било је много труда и рада утврђивања вере на просторима врањске епархије. У свеопштој обнови и градитељству уређене су, не само цркве и манастири, него и школске зграде, као и многи други објекти и пројекти, неопходни за мисију Цркве. Осим тога, за ово време трудили смо се да извршимо и свеобухватну духовну обнову. Често смо се сусретали са препрекама разне природе, уздајући се увек у Божију помоћ, јер знамо да где је вера, ту је и моћ. Бог нас је поставио овде да са свима вама делимо добро и зло у ово бурно време, трудећи се да будемо сведоци Христа распетога и васкрслога, а у исто време саставни део врањскога бића. 

Поштовани оци, драга браћо и сестре! Молимо се Господу да нам сваког дана подари истинску радост! Истинска радост није само везана за наш лагодан живот, похвала и разна благостања! Она је, драга браћо и сестре, везана за отворено лице којим можемо Господа да погледамо, да посведочимо да је наш труд везан за нашу дужност, за рад и за добру намеру.

Можда смо остали дужни Њему – Пастироначалнику, и себи, што нисмо више тиховали, мало подаље од свакодневице и овоземаљских обавеза! Остали дужни што понекада нисмо поступали благо, нарочито према најближима.

Трудили смо се, из дана у дан радећи, подижући, припрамајући многе просторе за оне који треба својим радом да чине дело Господње. При том, нисмо се ослањали само на своју моћ, већ смо веровали да је моћ у Господу, да Он, Пастироначалник, допуњује наше недостатке.

О мени се у јавности, нарочито у појединим медијима, није увек, а ни сада, говорило позитивно, нити се довољно говорило о плодовима нашег заједничког рада на овим просторима. Нисмо се упуштали у полемике и убеђивања, нити смо ишли на то да истерујемо правду у овоме свету. Имали смо на уму речи Светог Јефрема Сирина, који је казао: “Не називај себе праведним и непорочним, јер што се скрило од тебе, то је приказано пред Богом“. Имали смо на уму да треба већма извршавати вољу Божију, него вољу људи.

Поштовани оци, драга браћо и сестре! Хришћански живот није ништа друго него свагдашње, до краја живота, покајање. Покајањем ћемо обезбедити Царство Небеско, јер често нисмо у стању да сазнамо Божије провиђење, нити смо у стању да препознамо какве нас је начинио грех. Покајањем ћемо све недостатке и сва незнања победити. Господ Наш Исус Христос је казао: Онај који верује у мене, и ако умре – живеће!
Молим се Господу да нас све заједно и целу пуноћу врањске епархије, милостиви Пастироначалник види у својој близини, а време које је пред нама, да испуни миром и сваким добром!

Пуни саборни храм у Врању и црквена порта, верним народом из целог Пчињског округа,представници јавног друштвеног живота из целог округа,велики број деце и гостију изван Врања и Пчињског округа,показали су пуноћу Цркве Христове,Цркве Божје у Епархији врањској.

Велико присуство верног народа,сарадника и пријатеља Преосвећеног Владике Пахомија била је једина оцена његове двадесетогодишње Архипастирске службе.

Овом свечаном чину присуствовали су и свештеници и свештеномонаси из Босилеграда и председник општине Босилеград господин Владимир Захаријев.

Ретроспективом протекле две деценије живота Цркве Божје у Епархији врањској, беседом протојереја-ставрофора Станислава Петрушевића,архијерејског намесника пчињског, показана је захвалност Преосвећеном Владици Пахомију на пожртвовању и огромном труду који је заједно са својим сарадницима уложио на стварање живе цркве у Еперхији врањској.

Своме архипастиру, као мало уздарје, свештенослужитељи, катихете, вероучитељи,пријатељи и верници уручили су скромне поклоне.

Благословивши своју духовну децу, браћу и саслужитеље, Владика Пахомије, заблагодарио је свима на пажњи и помоћи коју је имао током свих двадесет година,и доделио Архијерејске грамоте истакнутим и пожртвованим дугогодишњим сарадницима који су помагали на очувању светиња Епархије врањске.

Владика Пахомије примио је званице у Епископском двору где је приређена трпеза љубави.

ДОЛГОДЕНСТВУЈ ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКО – НА МНОГАЈА ЉЕТА !

 

PA170743

PA170717

PA170718

PA170735

PA170712

PA170742