Детињци у Саборном храму у Босилеграду ПДФ Штампа Ел. пошта

phoca thumb l detinjci7На дан када Црква Божија прославља Свету Великомученицу Варвару, 17.децембра 2017 г. од Рођења Христова – служена је Света Литургија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Светом Службом служио је протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду.

Певницом овог Светог храма руководила је попадија Љубица Стојанов ,а певале су деца Верске наставе Босилеградске Гимназије.

После заамвоне молитве подељени су поклони присутној деци,а у службеним просторијама одржан је час из Верске наставе на коме је протонамесник Зоран Стојанов говорио о празнику Детињци.

У трећој недељи пред Божић, Црква  прославља, Детињце, празник који собом носи вишеструку символику; не само што одражава чврсте породичне везе, слогу и помоћ коју чланови  породице упућују једни другима током године, већ, шта више он говори и о нашој штедљивости, упућује на прикупљање добара као и чувању врлина којима ће се свако моћи „одрешити“ на Страшноме Суду, где ће се вредновати добра која смо учинили.

Тога јутра, или непосредно по доласку са Богослужења одрасли везују руку или ногу детета, обично траком или конопом, за ногар стола или столице, – а дете се ушеђевином коју је прикупило или неким даром „одрешује“.

 

detinjci1
detinjci1 detinjci1
detinjci2
detinjci2 detinjci2
detinjci3
detinjci3 detinjci3
detinjci4
detinjci4 detinjci4
detinjci5
detinjci5 detinjci5
detinjci6
detinjci6 detinjci6
detinjci7
detinjci7 detinjci7
detinjci8
detinjci8 detinjci8

 
© 2018 Црквена Општина Босилеград. Сва права задржана.
Sajt izradio
AS COM - Bosilegrad