ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИЧЕСНИКА НА ТЕОДОРОВУ СУБОТУ ( ТОДОРИЦУ) У БОСИЛЕГРАДУ ПДФ Штампа Ел. пошта

phoca thumb l todorica 1Прве суботе Часнога Поста, када Црква Христа Бога Живога прославља спомен на великомученичко страдање Ђорђа Кратовца, Светитеља Власија и Светог Теодора Комоговинског – служена је Света Литургија у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Евхаристијско Сабрање служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма, а за певницом су одговарали попадија Љубица Стојанов и појци Саборног храма у Босилеграду.

Осветивши Свете Дарове принесене Христу Богу,велики број   верника   присајединили су се са Телом и Крвљу Господњом.

Ова субота у првој недељи Часнога Поста, посвећена је Светом Теодору Тирону. Тога дана у домовима кува се пшенично жито, а у овим крајевима и кукуруз, чиме се слави успомена на један догађај из првих векова хришћанства.

Наиме, у време, римског цара Јулијана Апостате 362.г., када је било гоњење хришћана, стигла је наредба са царског двора да се све намирнице по цариградским пијацама и радњама попрскају крвљу од жртвених животиња – како би се хришћани оскрнавили и не би могли да се причесте. Међутим, војник на двору цара римског, Теодор, јавио је цариградском архиепископу Евдоксију да хришћани Цариграда не купују ништа од намирница него да у својим домовима те недеље кувају пшенично жито и мешају са медом и то узимају уместо хране; што су они и урадили и тако се причестили на Недељу православља.

Као успомену на овај догађај, домаћице у својим домовима припремају пшенично жито или кукуруз и служе своје укућане и госте који тога дана дођу у кућу.

Још једном су шопи Краишта показали истинску и праву љубав према Цркви Христовој , као што су се наши преци у великом проју на Тодорицу причешћивали Светим,Божаснственим, Страшним и Животворним Христовим Тајнама, тако се и овај пут велики број верника, старо и младо, причестио на спасење душе и тела.

 

todorica-1
todorica-1 todorica-1
todorica-2
todorica-2 todorica-2
todorica-3
todorica-3 todorica-3
todorica-4
todorica-4 todorica-4
todorica-5
todorica-5 todorica-5
todorica-6
todorica-6 todorica-6
todorica-7
todorica-7 todorica-7
todorica-8
todorica-8 todorica-8
todorica-9
todorica-9 todorica-9
todorica-10
todorica-10 todorica-10
todorica-11
todorica-11 todorica-11

 

 
© 2019 Црквена Општина Босилеград. Сва права задржана.
Sajt izradio
AS COM - Bosilegrad