Home САВИН ДАН У БОСИЛЕГРАДУ

САВИН ДАН У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l dscf0841

У петак, 25. јануара 2013. године у Основној школи „Георги Димитров“ у Босилеграду, и у истуреним одељењима ове школе, у Босилеградској Гимназији, извршен је Чин резања Славског колача поводом школске славе Светог Саве првог Архиепископа српског.

У основној школи „Георги Димитров“колач је резао високопречасни протонамесник Михајло Станчев уз присуство возљубљеног брата у Христа Владимира, председника општине господина Захаријева, а у босилеградској Гимназији високопречасни протонамесник Зоран Стојанов.

Професор Верске наставе у основној школи госпођица Ана Марија Станчев са својим ученицима припремила је пригодан програм на тематику првог Архиепископа српског,у овоме су сестрински помагале и колегенице које предају Грађанско васпитање на шта смо им захвални. На сам дан Светог Саве,27 јануара 2013 године, у недељу, централна прослава одржана је у цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду , где је високопречасни протонамесник Зоран Стојанов служио Свету Литургију и резао славске колаче, где су ученици основне школе полазници Верске наставе са својом професорком Верске наставе госпођицом Ана Маријом Станчев извели уметнички програм,а ученици босилеградске Гимназије изложили своје ликовне радове где су цртали Светог Саву.

После овог свечаног чина протонамесник Зоран Стојанов и протонамесник Михајло Станчев поделили су ученицима пригодне поклоне. Истог дана у поподневним часовима у селу Божица у свечаној сали основне школе у овом селу, одржана је школска и сеоска слава,јер село Божица дан првог Архиепископа српског слави и као сеоску славу. Овом свечаном тренутку присуствовао је и председник општине Сурдулица господин Новица Тончев.

Након резања славског колача, протонамесник Зоран Стојанов је у име Преосвећеног и Високодостојног Архипастира, оца и учитеља нашег Господина Пахомија и свештенства и монаштва Епархије врањске поздравио председника општине Сурдулица господина Новицу Тончев, директора основне школе у Божици госпођицу Гордану Јорданов , присутне родитеље, децу и све присутне честитавши им славу.

Даље је отац Зоран Стојанов говорио о потреби васпитања деце по угледу на васпитање које је Свети Сава добио од своје мајке Ане. Таквим васпитањем се првенствено негује она унутрашња, духовна лепота која ствара личности којима се сви могу поносити, и родитељи и васпитачи и држава и црква. Због тог и таквог васпитања, и те и такве лепоте, Свети Сава је по речима Светог Владике Николаја „Најлепше српско дете“ и подвукао је отац Зоран“професори, књигу коју сада пишете у облику васпитања и образовања ваших и наших ученика, читаће Ваши унуци,зато будите опрезни у Вашем раду, како напишете тако ћете и читати“.

На крају је уприличена славска трпеза за све присутне.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.