Home Тoржествена Св. Литургиja У Благоевграду, у кјој су узели учешће духовници из Поместних православних Цркава

Тoржествена Св. Литургиja У Благоевграду, у кјој су узели учешће духовници из Поместних православних Цркава

BLAG1

Званично, данас је био врхунац међуправославног Форума, који је одржан у Благоевграду. У Катедралном храму “ Ваведење Пресвете Богородице“ одслуужена је торжествена Света Литургија којом је началствовао Неврокополски митрополит,Његово Високопреосвештенство Серафим.  Саслуживали су са њим  Његово Преосвештенство Димитрије, епископ Софита из Антиохијске патријаршије, Његово Преосвештенство Епископ врањски  Пахомије Српска Патријаршија, Његово Преосвештенство Карпасијски Епископ Христофор Кипрска Архиепископија, Његово Преосвештенство Бранитски Епископ Григорије, викар Софијског митрополита и свештеници из Патријаршија руске, румунске , бугарске и грузијске и свештеници из Архиепископија Кипрске, Критске, Албанске и Пољске.

Богослужење је емитовано уживо на БНТ2. Током литургије, становницима Благоевграда и верницима од Неврокопске епархије било је интересантно да  чују возгласе на арапском, грчком, бугарском, црквенословенском, грузијском, пољском и српском језику.

Апостол и Јеванђеље читани  су на бугарском и грчком језику.

На крају богослужења речи захвалности домаћину, митрополиту Серафиму упутио је Карпасијски Епископ Христофор, у којима каже : „Саборност Цркве изражава се на два јединствена начина.Први је јединство у вери, други је јединство у светим тајнама, посебно у Св. Евхаристији. Дакле, када имамо јединство у вери и јединство у светим тајнама, посебно у светој тајни причешћа, долазимо до заједнице и јединства са Главом цркве -. Христом “ Епископ Христофор је рекао да   последњих неколико дана у Благоевграду бораве представници  готово свих православних цркава и држава како би разговарали о томе како да сачувамо ово јединство вере и јединство светих Тајни од  јереси и деструктивних култова. „И ми не реадимо то јер је  православље у опасности, већ зато што ми сами ризикујемо да изгубимо православље и веру и ако ми изгубимо православље тојест веру, која је завештана од светих апостола, пророка и светаца, ризикујемо да изгубимо претходно  јединство са главом цркве – Христосом и престајемо да будемо црква.Црква је једно сигурно,безопасно место које нам даје вечни живот на небу“-рекао је Епископ Христофор.

Он је заблагодарио Митрополиту Серафиму који је „..кроз љубазно гостопримство дао могућност да размотримо ситуасцију око вере,Цркве и Истине,као и да сачувамо јединство вере у Божанској Тајни Евхаристике“-још је рекао Епископ Христофор.

Митрополит Серафим заузврат захвалио је свим свештеним лицима и теолозима који су учествовали на форуму и богослужењу. Он је рекао: „Данас заједно као једно Тело Христово, који је део већег Тела Христовог – Цркве, овде смо одслужили Свету Литургију и ви сте чули на различитим језицима како служимо  исту литургију и живимо у тајни једне Вере у којој сви се налазимо . “ Митрополит Серафим жели унапред да Неврокопска епархија буде домаћин оваквим конференцијама и форумима који су неопходни и корисни не само за епархију, но и за православље уопште.

Подсетимо се да је у Благоевграду одржан IX-ти састанак за проучавање религија и деструктивних култова, на  којем су припремљени завршни документи који ће бити послати свим локалним православним црквама. Текстови су разматрани и предложени су четири нацрт- документа.

Ови документи су представљени у четири групе, а теме су биле:

– „Фундаментализам у исламу: Спиритуалне, социјалне и културне манифестације“ презентоваљене од проф. Алекандар Дворкин и проф Александар Савин…

– „Фундаментализам у сектама и новим јеретичких учењима“ које су презентовали свештеник Антониј Панаи и свештеник Илија Кутрафурис.

– „Фундаментализам међу православнима и у православној духовности“ представио свештеник  Димитриос Костопоулос и проф. Иван Желев.

– „Хомосексуалци ​​ намећу своје ставове у друштву“ представио Христос Јакову.

 

Документи су разматрани и одобрени од стране представника локалних православних цркава који су учествовали на IX-том састанку за проучавање религија и деструктивних култова у Благоевграду.  Усвојено је и заједничко саопштења које ће бити дистрибуирано свим локалним православним црквама и медијима. Текст ће бити преведен на бугарском, руском, грчком и енглеском језику.

 

Извор бугарска Патријаршија

Са бугарског превео протонамесник Зоран Стојанов

 

BLAG 2

BLAG 3

BLAG 4

BLAG 5

BLAG 6

BLAG7