Home ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

bogojavljenje2012

БОГ СЕ ЈАВИ! ВАИСТИНУ СЕ БОГ ЈАВИ!

Кад је Јован погружавао Христа у воде реке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца: „Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи“. Тако је Христос на водама Јордана уништио главу змије, како се то поје у црквеним песмама, главу оне змије која је преварила Адама и Еву, али је била побеђена смиреношћу Исусовом, – открио је људима да је Бог Тројица – осветио воду, а са водом припремио и све створено за прихватање речи опроштаја и за непропадљивост.

Обележавајући овај дан, Наша Света Црква је свечано и велчаствено прославила Богојаљења на целој територији општине Босилеград. Најсвечаније је било у самом Босилеграду у Цркви Рођења Пресвете Богородице, где је Свету Литургију служио отц Зоран Стојанов, старешина цркве, а после тога је вршено велико освећење воде, коју верници захватају и носе у своје домове. Затим су верници у Литији прошли улицама Босилеграда да би у 10.30 часова код бензинске пумпе пред око хиљаду верника обављено традиционално вађење Часног Крста из реке Драговиштице.

Интересантно је да трећу годину први до часног Крста стиже Александар Динов, ученик треће године Босилеградске Гимназије који слуша Верску наставу. У селу Рајчиловци је часни Крст извадио Александар Накев, такође ученик треће године Босилеградске Гимназије који похађа Верску наставу. Вађење часног Крста организовано је и у Цркви Св. Петке у с. Робарци, у Цркви Св. Архангела Михајла у с. Г. Љубата, у цркви Св.Филипа у с. Бистар.

Посебно се радујемо да је у два највећа насеља, у самом Босилеграду и с. Рајчиловци било изузетно много младића који су по хладном времену у залеђеној Драговиштици ушли да се боре да први дођу до часног Крста, то је наша омладина која искрено верује у нашу Свету Хришћанску Веру и у нашој Светој Цркви.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ…