Home ПЛИВАЛО СЕ У БОСИЛЕГРАДУ ЗА БОГОЈАВЉЕЊСКИ КРСТ

ПЛИВАЛО СЕ У БОСИЛЕГРАДУ ЗА БОГОЈАВЉЕЊСКИ КРСТ

Bogojavljenje2013

Милошћу Божијом и молитвама Светих отаца наших удостојени су ове године житељи босилеградске општине да празник Богојављења прославе Литургијски уз присуство гостију из Београда,господина Јована Мемедовића са сарадницима и председника општине Босилеград, господина Владимира Захаријева са својим сарадницима .

Божанствену Литургију, у присуству мноштва радосних парохијана,служио је високопречасни протонамесник Зоран Стојанов, парох треће парохије босилеградске и стрешина цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Мноштво присутних у храму приступили су Божанственим Тајнама Тела и Крви Христове.

После заамвоне молитве, зачуо се пој: „Глас Господњи над водама…“ и отпочео чин Великога водоосвећења. Величанственост богослужења са дивљењем су сви смерно и побожно пратили, а по отпусту река људи потекла је кроз храм, да би се лаганим током својим улила духом у воду Јордана, тајинствено присутну у посудама над којима је свештеник призвао благодат искупљења и јордански благослов, силом, и дејством Светога Духа. Пошто сви окусисмо и окрописмо се освећеном водом, изиђосмо из храма, благодарећи Богу за све, у Литију кроз град до реке Драговиштице где су омладинци пливали за крст часни.

Ове године крст је извадио Никола Динов из Босилеграда.

Велика водоосвећења било је и у селима Доња Љубата,Рајчиловци,Рибарци и Паралово.

Све нас које је удостојио да присуствујемо красоти тајне Празника, Бог који се јави нама на просвећење, призвао је да, колико је у нашој моћи, благовестимо радост овога дана у нашој Богом чуваној општини и из ње свим благочестивим људима у Србији и целоме свету, поздрављајући све радосним поздравом:

БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.