Home Прослава празника Богојављења у босилеградској Саборној цркви

Прослава празника Богојављења у босилеградској Саборној цркви

phoca thumb l DSCF2451

На празник Богојављења Свету Литургију у Саборном  храму у Босилеграду служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма, уз помагање оца Михаила Станчева  и босилеградских ученика.

По заамвоној молитви уз појање стихира, ,,Глас Господњи на водама…“, у порти Саборног храма, протонамесник Зоран Стојанов служио је чин Великог водоосвећења.  

После Великог водоосвећења и отпуста Свете Литургије, кренула је Литија улицама Босилеграда где је на месту Гујчак вађен Часни Крст на минус 20 степени целзијусових и по снежној вејавици.

У реци Драговиштици ушло је 16 одважних момака, а најмлађи био је Стефан Стојанов ,син оца Зорана Стојанова.

Часни Крст извадио је Игор Василов из Босилеграда, који је Часни Крст вадио још једном пре пар година.

Верни народ Божји,Богом спасаване нам  општине Босилеград,захватао је освећену Богојављенску воду и носио својим домовима као нај драгоценије благо.

У организацији ове торжествене манифестације узели су учешће: Општина Босилеград, Дом здравља Босилеград, Полицијска станица Босилеград,Основна и Средња школа.

На Богојављање, око 11.00 часова, чин Великог водоосвећења отац Зоран Стојанов вршио је у селу Доња Љубата у Цркви Вазнесења Господњег, а у навечерје празника у селу Божица у цркви Св.апостола Петра и Павла и у селу Горња Лисина у цркви Св. пророка Илије.

БОГ СЕ ЈАВИ! ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!