Home БОГОЈАВЉЕНСКА ЛИТУЈА И ВАЂЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У БОСИЛЕГРАДУ

БОГОЈАВЉЕНСКА ЛИТУЈА И ВАЂЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l bogojavljenje2018 (10)

На Богојављење, Крштење Господњега, у Петак 19. Јануара 2018.године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице У Босилеграду, сабрало се мноштво Благочестивог народа Божјег на Светој Литургији коју је Служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма.

После заамвоне молитве извршено је Велико водоосвећење испред храма, а онда је кренула Литија улицама Босилеграда, коју је предводио отац Зоран Стојанов, до реке Драговиштице, Стара бензинска пумпа (Гујчак), где су тринаест момака, међу којима и најмлађи једанаестогодишњи Стефан Стојанов, ушли у залеђену Драговишницу и борили се за Часни Крст.

Ове године Часни Крст је извадио студент Новица Тасев из Босилеград, али одважност и љубав према Господу, те Вера са којом су ушли,  показује да су сви победници који су Крштени у име Оца и Сина и Светог Духа и верују у Једнога Бога у Светој Тројици.

На сам дан празника Велико водоосвећење вршено је и у цркви Св.Архангела Михаила у Горњој Љубати те у цркви Вазнесење Господње у с.Рајчиловци,а уочи празника отац Зоран Стојанов је вршио Велико Освећење воде и у селима Божица и Горња Лисина.

Верници су са великом вером и љубављу захватали воду и носили је својим домовима.

ЦО Босилеград се захваљује Општини Босилеград, ПС Босилеград, Дому Здравља Босилеград, директорима Основне и Средње школе у Босилеград и Спортском друштву Младост на помагању да се овај торжествени празник организује како и заслужује, надамо се да ће већ следеће године на челу Литије бити представници свих друштвених структура Општине Босилеград .