Home Богослужења у страдалој седмици и на Васкрс у босилеградској Саборној цркви 2020 године

Богослужења у страдалој седмици и на Васкрс у босилеградској Саборној цркви 2020 године

Због новонастале ситуације око пандемије вируса Ковид 19 (Корона), било је измена и око Богослужења у Страдалној седмици и у самој прослави Христовог Васкресења у Црквеној Општини Босилеград, али не толико у времену него у амбијету и неприсуствања верника, који су поштовали меру о забрану кретања коју је донела држава.

На Велики четвртак, Свету Литургију Светог Василија Великог са Вечерњом службом, у Босилеграској цркви Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8.00, служио је протојереј Зоран Стојанов,старешина цркве уз присуство верника који су се и причестили Светим Тајнама Христовим.За певницом је певала протиница Љубица Стојанов,а чтецовао Стефан Стојанов.

Страдална јеванђеља  у четвртак, отац Зоран Стојанов је читао у Босилеградској цркви од 14.00 часова, а после је изнето Распеће.

Царске часове, протојереј Зоран Стојанов је служио на Велики петак ујутро од 7.00,а од 13.00 часова Вечерњу службу са изношењем Плаштанице.

Литургију Светог Василија Великог на Велику суботу отац Зоран је служио од 8.00.

У поноћ (00.00) протојереј Зоран Стојанов служио је Васкршње јутрење и у продужетку прву Васкршњу Литургију уз помагање протинице Љубице Стојанов и чтецовање Стефана Стојанова.

Беседа оца Зорана Стојанова на Васкрс 2020:

  „ Христос Воскресе….први пут од када су постављени рефлектори у црквеној порти у Босилеграду и улучна расвета  су угашени на Васкрс у поноћ,тишина је страшна и мучна,никада мање верника, али мрак није нас поколебао да урадимо све како је Богу угодно,трократни опход око цркве,одслужимо Васкршње јутрење и одслужимо прву Васкршњу Литургију!Слава Господу!Има нас,Господ зна и види!Мислили сте да нећу да беседим!? Како да не! Баш хоћу, не због мене или Вас, него управо због Оног који Васкрсе из мртвих, због Христа Васкрслога! Због Њега и ради Њега хоћу и мкорам!Имамо Живог Бога,Он није „онлајн бог“,а без Живог Бога и милости Његове и тај „онлајн бог“ неби могао да постоји!Свако ко се је крстио у Христа и обуко ризу Његову и примио печат дара Духа Светог,сваки свештенослужитељ,целог живота се боре против смрти, нормално је да је за човека смрт ненормална и неприхватљива,Свети Николај жички каже да и животиње када умиру скривају се од људи и своје врсте да их не жалосте,стиде се своје смрти!За хришћанина нема смрти, кроз смрт пролазимо у живот,нема смрти пошто има Васкресења!Потресно је описивање догађаја о Васкресењу четвородневног Лазара,у Јеванђељу од Јована глава 11,и Господ је заплакао,сам Исус Христос,Онај који Васрсе,Онај који из трулежи даје живот вечни!Управо из тих разлога у ове тешке дане Црква се нај одговорније понаша,управо зато што се боримо против смрти,а незнам из којих разлога се диже највише повика на Цркву!У овим тешким временима,када цео свет дрхти пред пандемијом,Црква је урадила онако како су одговорни од ње тражили,али за нас је све од Господа и за Господа! Много смо се били заборавили…заборавили смо на родитеље,на децу, на породицу,на десет Божјих заповести,на Молитву Господњу…и гледам негде на друштвеним мрежама, постављена нека фотофрафија, а испод пише „јачи смо од Бога“,која глупост али и безобразлук!Верујем да нас је Господ овом пандемијом само помиловао по коси,недај и немој Господе да нас треснеш по носу и глави!

Нека Васкресење Христово буде и наше Васкресење,у боље људе,у одговорније људе,у поштеније људе,у породичне људе,народ је добар,пастир треба да стави прст на чело,ја као надлежни парох треба да се запитам зашто ми овај горе пример „јачи смо од Бога“ постоји! Да ли сам проповедао добро и довољно!?Да ли се је чуо глас мој!?Да ли сам дао одговор на неке недоумице!?

Будимо увек са Живим Богом,у јединству са Њим, сједињујмо се са Његовим Телом и Његовом Крвљу,боримо се против смрти!

Хвала мојим парохијанима који су ми пре пола сата послали поруку, читам „…оче Зоране стојимо на својим терасама,слушамо Литургију и плачемо што нисмо са вама!Бог нека Вас чува,молите се за све нас!“Хвала Вам!

 Још једном Вас поздрављам радосним поздравом Христос Воскресе-Ваистину Воскресе!“