Home Бадње вече и Божић у Саборном храму Црквене општине Босилеград

Бадње вече и Божић у Саборном храму Црквене општине Босилеград

phoca thumb l DSCF2415

На Бадњи дан ујутро, старешина Саборног храма у Босилеграду, протонамесник Зоран Стојанов служио је Свету Литургију,а после тога је осветио мале Бадњаке које верници носе у своје домове.Ове Бадњаке су везали ученици основне и средње школе који слушају Верску наставу као изборни предмет.

На Бадње вече, уочи сверадосног празника Рођења Христовог – Божића, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду  узнете су повечерње . Сабрани око старешине храма и свог пароха протонамесника Зорана Стојанова и братства храма , мноштво верног народа овдашњих парохија заједно су узнели молитве долазећем Богомладенцу. Сабрању су присуствовали помоћник председника општине господин Стевица Стојков, председница општинског одбора СНС госпођа Невенка Костадинова и мноштво личности из  јавног живота општине.

Честитавши свима Бадње вече, протонамесник Зоран Стојанов је у пратњи оца Михаила Станчева и верног народа изашао у порту храма где је обављен традиционални обичај Благосивљања и паљења бадњака.

У наставку на – 20 степени целзијусових парохијани су послужени куваним вином и ракијом,а за малишане је било бомбона и сок.Ово традиционално дружење на Бадње вече зближава људе и многи се баш овде и измире ако су у некој завади.

У јутро, 7 јануара 2017. године, звона Саборног храма у Босилеграду су огласила почетак Свете  Литургије. Хладна ноћ није зауставила верни народ да дође на Литургију и причести се Светим Христовим Тајнама.

Свету Литургију служио је отац Зоран Стојанов,а за певницом је био отац Михаил Станчев,ученици Босилеградске Гимназије који слушају Верску наставу и попадија Љубица Стојанов.Пре причешћа прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја и свих Архијереја Српске Православне Цркве.

Велики број верника причестио се Светим Христовим Тајнама,а после заамвоне молитве верницима празник је честитао отац Зоран Стојанов,старешина храма.

На Божићни поздрав оца Зорана „Христос се роди!“ верни народ је са радошћу одпоздравио „Ваистину се роди“. Испуњени радошћу и љубављу што су имали прилике да заједничаре са Богом верници су одлазили својим домовима.

На Бадњи дан отац Зоран Стојанов обишао је и село Паралово и цркву Св.Јована Рилског где је у присуству верника благосивљао бадњак и присуствовао налагању истог. Мештани села Паралово још једном су показали велику организованост и искрену Хришћанску љубав.


МИР БОЖЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!