Home Прослава Божића у Босилеграду

Прослава Божића у Босилеграду

phoca thumb l 20180107 083942 (Small)

Свечану прославу Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа у Босилеграду је предводио протонамесник Зоран Стојанов ,старешина Саборног храма Рођења Пресвете Богородице  у Босилеграду и секретар ЦОУО ЦО Босилеград.

Бадњи Дан је свечано започет Светом литургијом коју је после Јутарње службе служио протонамесник Зоран Стојанов уз помагање за певницом попадије Љубице Стојанов и деце која слушају Верску наставу у Босилеградској гимназији.После завршетка Свете Литургије освећени су 1.000 малих бадњака које су деца верске наставе са попадијом и својим вероучитељицама извезали предходних дана, а које верници носе у својим домовима. Верном народу Божјем, подељено је и око 200 чашица са младом пшеницом. Божићно славље је настављено у вечерњим часовима, када је свечано прослављено Бадње Вече. На крају богослужења, Вечерње службе, протонамесник Зоран Стојанов је  освештао велики централни Бадњак од кога су гранчице узимали они верници који у току дана нису узели од малих бадњака са сламом, а потом је бадњак упаљен по старој традицији на радост верног народа. Око 1300 верника се потом свечано окупило у порти храма, где је наложена ватра на којој се положио бадњак.Сви присутни варници послужени су куваном ракијом,куваним вином,соком и бомбонама за најмлађе.

На сам дан Божића служена је Света Литургија такође у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду. Литургију је служио протонамесник Зоран Стојанов,старешина храма, а певала си деца веронауке и попадија Љубица Стојанов  . На Светој Литургији велики број верника причестио се Светим Христовим Тајнама, а после причешћа прочитана је Посланица Оца и Првојерајха Наше Помесне Цркве- Патријарха српског Господина Иринеја.

После заамвоне молитве верном народу Божјем, обратио се надахнутом беседом отац Зоран Стојанов, део беседе преносимо у оргиналу :“….најљубљенији у Христу народе мој, моји парохијани драги, ево нам данас радости, родио се данас Богомладенац, истинити човек и истинити Бог, Господ наш и Спас наш, Исус Христос. Долази управо Цар над Царевима, Многомилостиви и Дуготрпељиви, долази сам Бог да задовољи наше неверно око, наше маловерно срце које увек каже, дај да видим па ћу поверовати да постојиш!И сада када погледате ову пшеницу младу која је никла, ми то зрно пшенице можемо да направимо у свакој лабараторији,по хемијском саставу,по распореду атома по изгледу али неможемо да му дамо душу, такво зрно пшенице неможе да никне! Е то је што нам даје Бог, душу! То је та милост његова, да данас долази у облику Богомладенца да нам пружи прилику да поверујемо, да будемо у заједници са Богом, да нам душа буде обитавалиште радости а не туге и бескрајне муке.Нека се топлина Витлејмске пећине пресели у ваше домове, нека Господ напуни ваше домове свиме што Вам треба а пре свега љубављу!…“

Божићна прослава је настављена заједничким послужењем у црквеној порти.