Home Прослава бадње вечери и Божића

Прослава бадње вечери и Божића

IMG 20190106 095235005 (Small)

Бадње вече и Божић у цркви Рожденства Пресвете Богородице у Босилеграду 07.01.2019.године.

Верни народ Божји Босилеграда и околине сваке године са радошћу на свечан начин прославља Бадње вече и Божић. На вечерњим богослужењима на Бадњи-дан и Божићној Литургији присуствује велики број православних верника. Божић се такође свечано прославља у православним домовимa у кругу породице.

Свету Литургију на Бадњи дан служио је синђел Јован Станојков уз саслужење протојереја Зорана Стојанова, старешине босилеградске цркве.После Свете Литургије освештани су мали бадњаци које верници носе својим домовима.

На Бадње вече присуствује скоро хиљаду верника и до сада је најпосећенији народни скуп у Босилеграду и околини.

На бадње вече, протојереј Зоран Стојанов је одслужио вечерње богослужење које је почело у 16.00 часова. Потом се прешло у црквено двориште гдје је благосивљан и освећен велики бадњак .У црквеној порти је горела ватра на којој је налажен бадњак. Уз ватру, верници су се дружили и били послужени куваном ракијом и куваним вином, а најмлађи соком и бомбонама.

На сам дан Божића Света Литургија је поћела у 8.30 часова, а служио је протојереј Зоран Стојанов.

Велики број вертника се причестио светм Тајнама Христовим.

По завршетку Свете Литургије, протојереј Зоран Стојанов је прочитао Божићну посланицу Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја.

На самом крају подељена је нафора, иконица Рожденства Христовог,а за децу и лист Искончић који припрема Епархија врањска.

На Бадњи дан, протојереј Зоран Стојанов, је обишао село Паралово и осветио Бадњак у цркви Јована Рилског,а у селу Рајчиловци, на Божић, Свету Литургију је служио синђел Јован Станојков.

 

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ ХРИСТОС РОДИ!