Home Празник Цвети у Саборној цркви у Босилеграду

Празник Цвети у Саборној цркви у Босилеграду

phoca thumb l DSCF0444

У Цветну недељу, 24. априла 2016. године, када наша Црква прославља успомену на свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, началствовао је Eвхаристијским сабрањем мноштва верног народа Божјег уз саслужење в.д, Архијерејског намесника Босилеградског протојереја Николе Петрова, старешине Саборног храма у Босилеграду и секретара ЦОУО ЦО Босилеград протонамесника Зорана Стојанова и ђакона Дејана Величковића .

Светој Литургији присуствовали су и деца верске наставе која су својим умилним појањем увеличали ово Литургијско сабрање.

Велики број верника причестио се Светим тајнама,а за сву децу ЦО Босилеград припремила је звончиће као поклон.

По сведочењу Његовог Преосвештенства, у данашњи недељни дан завршава се cвета Четрдесетница, време поста, које нас подсећа на пост Господа Исуса Христа у пустињи. У свакодневном говору, назив Празника везује се за неки детаљ који стоји у вези са самим Празником, а детаљи везан за данашњи Празник јесу врба и цвеће те отуда и назив Празника- Цвети. Притиснут невољама, бригама и страдањима, Јеврејски народ је избављење очекивао у лику овоземаљског кнеза и духовника, непрепознајући у Личности Богочовека Христа, истинског Спаситеља света. Данашњи одељак из светог Јеванђеља указује управо на ту на духовну огрубелост јеврејског народа што најбоље видимо у примеру апостола Јуде који је био социјални радник онога времена и жалио је што су се миром помазале ноге Спаситељеве, уместо да се исто продало а новац да се ставио у благајну храма, прикривајући на тај начин своје среброљубље, лажном бригом за свој народ. По речима пророштва, Господ на магарету улази у град Јерусалим, свечано и радосно дочекан поздравом „Осана Сину Давидовом!“ За мање од недељу дана исти тај народ ће викати „Распни Га, Распни!“. Ово стање душе јеврејског народа се често пројављује и у нашим животима и у нашем делању. Кличући Господу „Осана“ и сједињујући се са њим у Светој Евхаристији, свако од нас Га исповеда као Месију а Његово Васкрсење прихвата као своје.

Епископ врањски Господин Пахомије посебно је подвукао чистоту срца дечјег и указао свима да ту чистоту треба да задрже,а старији треба да се постом и молитвом припреме да у чистоти душе и срца сједине се са Господом.

Испуњен истинском и непролазном радошћу Духа Светог верни народ Божји је одлазећи из светог храма, једним устима и једним срцем наставио да узноси славопој Сину Божјем речима „Осана сину Давидовом, благословен који долази у име Господње!“

За Преосвећеног и Високодостојног оца нашег и учитеља Господина Пахомија и драге нам госте ЦО Босилеград припремила је трпезу љубави.

Епископ врањски Господин Пахомије задржао се у кратком разговору са свештенством ЦО Босилеград размотривши актуела питања ЦО Босилеград која су битна за живот Цркве на простору Краишта.

Испративши свог Архипастира, верни народ Божји Богом спасаване нам општине Босилеград дуго је остао у радосном расположењу због посете и бриге свог Епикопа и пожелео нови скорији сусрет на духовну радост свих верника Краишта.