Home Света Архијерејска Литургија у Босилеграду поводом празника Цвети

Света Архијерејска Литургија у Босилеграду поводом празника Цвети

DSC_0060

На празник Цвети – Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, у храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Литургију на духовну радост верујућег народа Босилеградске општине. 

Епископу Пахомију саслуживали су пароси босилеградски јереј Зоран Стојанов и јеромонах Јован (Станојков).

Посебну радост приредили су ученици основне и средње школе у Босилеграду, који похађају верску наставу, својим певањем и одговарањем у току Свете Литургије.

Испуњеност храма верницима и велико присуство веселих малишана са својим родитељима, показују нам да Наша Света Црква на овим просторима јесте жива црква која има огромну улогу у целокупном животу верника.

У својој пригодној беседи Преосвећени Владика Пахомије подсетио је на врлине које треба да развија сваки хришћанин по узору на самога Господа и Спаса Нашег Исуса Христа независно од своје националне или расне припадности.

По завршетку Свете Литургије Епископ Пахомије поделио је пригодне поклоне ученицима основне школе у Босилеграду, које су за њих прикупили њихови вршњаци из Врања као израз братске и хришћанске љубави.

Уједно је одржан и радни састанак са члановима ЦОУО ЦО Босилеград где су разматрана текућа питања везана за што бољу мисију Наше Свете Цркве на овим просторима, као и питања око одржавања и реновирања појединих цркава на територији ЦО Босилеград.

Целокупни овај радосни и свечани догађај пропратила је и Регионална Телевизија Врање на шта су јој верници општине Босилеград изузетно захвални јер пружа могућност једној малој Црквеној Општини, као што је Босилеград, да изађе из уских локалних оквира.

Кратке изјаве за ТВ Врање дали су председник ЦОУО ЦО Босилеград г-ђа Здравка

Гагулска и старешина Храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду отац Зоран Стојанов, као и председник општине г-дин Владимир Захаријев.

Након што је приређено послужење за све присутне, Преосвећени Владика Пахомије у пратњи оца Зорана Стојанова, предсеника општине г-дина Владимира Захаријева, директора Дирекције за грађевинско земљиште и путеве Босилеград г-дина Страшка Апостолова и грађевинског инжењера Миткота Рангелова, аутора пројекта за санирање Цркве Свете Тројице у селу Извор, обишли су цркву Свете Тројице у селу Извор. На лицу места су размотрили предлоге које обухвата пројекат за санацију ове цркве која има један шири значај за Нашу Свету Православну веру и за Нашу Свету Цркву.

Преосвећени Владика Пахомије је из села Извор најавио организовано прослављање дана Светих словенских просветитеља Кирила и Методија који имају велики значај за многе словенске народе.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.