Home Празник Цвети у Саборној цркви у Босилеграду

Празник Цвети у Саборној цркви у Босилеграду

Цвети

У Цветну недељу, 05. априла 2015. године, када наша Црква прославља успомену на свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, началствовао је Eвхаристијским сабрањем мноштва верног народа Божјег уз саслужење в.д. Архијерејског намесника босилеградског, протојереја Николе Петрова и пароха босилеградских.

Без обзира што општина Босилеград има само 8.000 православних душа, Саборни храм у Босилеграду био је испуњен верницима и са поносом и равноправно се може упоредити по посети Богослужењима са градовима и општинама који имају више од 50.000 становника.

Његового Преосвештенство, Господин Пахомије, бираним и поучним речима обратио се верном народу Богом нам чуване општине Босилеград.

Данашњи одељак из светог Јеванђеља указује управо на духовну огрубелост јеврејског народа што најбоље видимо у примеру апостола Јуде који је био социјални радник онога времена и жалио је што су се миром помазале ноге Спаситељеве, уместо да се исто продало а новац да се ставио у благајну храма, прикривајући на тај начин своје среброљубље, лажном бригом за свој народ. По речима пророштва светог пророка Захарије, Господ на магарету улази у град Јерусалим, свечано и радосно дочекан поздравом „Осана Сину Давидовом!“ За мање од недељу дана исти тај народ ће викати „Распни Га, Распни!“. Ово стање душе јеврејског народа се често пројављује и у нашим животима и у нашем делању. Кличући Господу „Осана“ и сједињујући се са њим у Светој Евхаристији, свако од нас Га исповеда као Месију а Његово Васкрсење прихвата као своје.

Црквена општина Босилеград је поклонила звончиће деци.

Испуњен истинском и непролазном радошћу Духа Светог верни народ Божји је одлазећи из светог храма, једним устима и једним срцем наставио да узноси славопој Сину Божјем речима „Осана сину Давидовом, благословен који долази у име Господње!“

Његово Преосвештенство,Епископ врањски Господин Пахомије, одржао је радни састанак са члановима ЦОУО ЦО Босилеград и председником општине Босилеград и председником Националног савета бугара господином Владимиром Захаријевим.На овом састанку су разматрана питања која су важна за мисију наше Свете цркве на овим просторима Краишта.

На самом крају приређена је трпеза љубави.