Home Свечана прослава Цвети у Босилеграду

Свечана прослава Цвети у Босилеграду

phoca thumb l 20180401 074907 (Small)

Епископ врањски Господин Пахомије, дана 01.04.2018.год, на празник Цвети служио је Свету Литургију у саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду уз саслужење в.д.архиејрејског намесника босилеградског протојереја – ставрофора Николе Петрова , старешине храма протонамесника Зорана Стојанова и ђакона Александра Стаменковића.

У Литургији коју је певао хор „ Херувими“ из Босилеграда, састављен од ученика верске наставе Босилеградске Гимназије предвођени попадијом Љубицом Стојанов, учествовало је велики број верника Богом нам спасаване општинр Босилеград, ученици верске наставе Босилеградске Гимназије и Основне школе “ Георги Димитров“ са вероучитељицама и велики број деце који јошувек нису сели у школске клупе.

У току Литургије велики број верника и деце причестио се светим тајнама благодарећи Богу на свему.

Владика Пахомије је у својој беседи говорио о данашњем празнику на који се верници недељу дана пред прославу Васкрсења Христовог окупљају у храмове како би поздравили скори долазак Васкрслог Господа. Нарочито се на овај празник у храмовима окупљају деца јер су деца дочекала Гооспода који је низ Маслинску гору силазио у Јерусалим и бацала гранчице пред њега. Угледајући се на ту децу и ми, рекао је Владика, треба да у свом срцу дочекамо Васкрслог Христа са детињом невиношћу и простотом јер је Господ примио хвалу не од премудрих овог света већ од оних малих и одојчади.

ЦО Босилеград је пригодним поклонима наградила чланове црквеног хора и ученике који су се посебно истакли у црквеном животу помагањем у Богослужењима и припремама за велике празнике.

Након Св. Литургије припремљен је празнични ручак.

Владика Пахомије је потом разговарао са верницима, а са оцем Зораном Стојановим размотрио је планове за побољшање услова живота свештеника и сређивање службених просторија.

У 17.00 часова у Саборном храму у Босилеграду је служена Вечерња служба, а у 19.00 Владика Пахомије у пратњи в.д Архијерејским намесником босилеградским оцем Николом Петровим, старешином Саборног храма у Босилеграду оцем Зораном Стојановим и ђаконом Александром Стаменковићем, а на позив председника општине господина Владимира Захаријева, присуствовао је отварању изложбе ликовних радаова ученика Основне школе „Георги Димитров“ на тему Страдалне седмице.

Владика Пахомије био је топло поздрављен од председника општине Владимира Захаријева и директора Центра културе Војкана Чотре, на чију молбу је одржао кратко предавање о Страдалној седмици и Христовим васкресењем.