Home Детињци у Саборном храму у Босилеграду

Детињци у Саборном храму у Босилеграду

phoca thumb l detinjci7

На дан када Црква Божија прославља Свету Великомученицу Варвару, 17.децембра 2017 г. од Рођења Христова – служена је Света Литургија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Светом Службом служио је протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду.

Певницом овог Светог храма руководила је попадија Љубица Стојанов ,а певале су деца Верске наставе Босилеградске Гимназије.

После заамвоне молитве подељени су поклони присутној деци,а у службеним просторијама одржан је час из Верске наставе на коме је протонамесник Зоран Стојанов говорио о празнику Детињци.

У трећој недељи пред Божић, Црква  прославља, Детињце, празник који собом носи вишеструку символику; не само што одражава чврсте породичне везе, слогу и помоћ коју чланови  породице упућују једни другима током године, већ, шта више он говори и о нашој штедљивости, упућује на прикупљање добара као и чувању врлина којима ће се свако моћи „одрешити“ на Страшноме Суду, где ће се вредновати добра која смо учинили.

Тога јутра, или непосредно по доласку са Богослужења одрасли везују руку или ногу детета, обично траком или конопом, за ногар стола или столице, – а дете се ушеђевином коју је прикупило или неким даром „одрешује“.