Home Прослављен празник Духова

Прослављен празник Духова

duhovi2019-16

У храму Рођења Пресвете Богородице, у Босилеграду, молитвено прослављен празник Света Тројице-Духови.

Духови, Света Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле, рођендан наше хришћанске Цркве, у молитвеном сабрању, у празничној радости је дочекан и у овај педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу Христовом. Обилата благодат Светога Духа како се некад излила на ученике Христове и напунила их снагом да утврде Христов закон на земљи, ове недеље се излила на верни народ сабран на Светој Литургији у храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

Свету Литургију служио је протојереј Зоран Стојанов,старешина храма уз помагање за певницом протинице Љубице Стојанов.

Протојереј Зоран Стојанов, после заамвоне молитве поздравио је верни народ:

„Нека Пресвета једносушна Света Тројица, Бог Отац, Син и Дух Свети, помилује и све нас сабране у нашем светоме храму , нека услиши молитве и подари здравља и напретка, благослова и свакога добра, вама, вашим породицама и вашим сродницима. Да вас пресвета Тројица чува и благосиља у све векове векова. Амин“

Верницима који данашњи дан прослављају као крсну славу благосивљано је славско жито и пререзани славски колачи.

Представници ПС Босилеград у присуству командира Новице Стојанова и полициских службеника пререзали су славски колач у цркви у Босилеграду.

Око 11.00 часова протојереј Зоран Стојанов је обишао цекву Свете Тројице у селу Извор и вршио освећење водице и дочекивао вернике који су дошли да ову прелепу древну светињу обиђу на дан Свете Педесетице.

У поподневним часовима протојереј Зоран Стојанов је обишао неколко својих парохијана који су у својим домовима прослављали Духове као своју крсну славу или како се у Босилеграду каже службу.