Home ХРАМОВНЕ И СЕОСКЕ СЛАВЕ НА ДАН СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БОСИЛЕГРАДУ

ХРАМОВНЕ И СЕОСКЕ СЛАВЕ НА ДАН СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БОСИЛЕГРАДУ

Ilindan2012

У четвртак, 02.августа.2012. године, на празник Светог пророка Илије, широм општине Босилеград било је свечано.

Презник Свети пророк Илија Литургијси и молитвено је прослављен у свим храмовима,а посебно свечано било је у храмовима који су посвећени овом свецу: у манастиру Бресница са црквом Светог пророка Илије, у селиима Горња Лисина и Гложје где су цркве исто посвећене овом Свецу, као и у селима Дукат, Извор, Радичевци, Бистар, Доње и Горње Тламино где су сеоске славе поводом Светог пророка Илије.

Литургијско сабрање било је у Босилеграду у цркви Рожденства Пресвете Богорогице где је служио отац Михајло Станчев и у манастиру Бресниица где је служио отац Зоран Стојанов.
После евхаристијског сабрања верних у Христу,надлежни пароси су обилазили горе поменута места где су резани славски колачи.

Радујемо се да су свуда верници дошли у валиком броју, а посебна радост нам је, што је црквена порта манастиа Бресница била препуна верника, гости су били и припадници Војске Србије, ово наглашавамо јер Црквена општина Босилеград са свим својим верницима и чиниоцима друштва улаже велике напоре да обнови манастир Бресница. 

Манастирско двориште је комплетно очишћено и уређено од стране ЈП Дирекције за грађевинско земљиште и путеве општине Босилеград, а учешће у свенародном сабору узели су и учесници међународног фолклорног фестивала „Краиште пева и игра“.

Слике можете погелдати у галерији ОВДЕ.