Home „Источни петак“ саборно прослављен у Саборној цркви у Босилеграду

„Источни петак“ саборно прослављен у Саборној цркви у Босилеграду

„Источни Петак“ који се такође назива „Обновљенски Петак“,“Умни Петак“,“Живопријемни Источник“ и “Светли петак“, је дан у који се у току Светле Седмице прославља обновљење храма Богородичиног Извора Животворне Воде у Константинопољу.

На овај дан већ традициoнално у Босилеградској Саборној Цркви Рођења Пресвете Богородице  пристижу верници са свих страна да литургијски у храму и молитвено на чудотворном извору(који се налаза на западној страни цркве и чија вода долази до чесме на самом улазу у црквено двориште) прославе овај празник Пресвете Богородице.

Нжалост ове године због Ванредног стања и ригорозних мера забране окопљања ради пандемије COVID-19, изостало је масовно обележавање празника, па тако није одржан и традиционални вашар у Босилеграду, али у скромним условима овај велики празник обележен је служењем Свете Литургије у Саборној цркви у Босилеграду и резањем славског колача.

Литургију је Служио Протојереј Зоран Стојанов, старешина храма, уз помагање за певницом протинице Љубице Стојанов, а чтецовао је Стефан Стојанов.