Home Прослава Ивањдана у Босилеграду

Прослава Ивањдана у Босилеграду

phoca thumb l 20170707 072811

На празник Рођења Светог Јована Крститеља и Претече, у петак 7. јула 2017.године протонамесник Зоран Стојанов служио је Свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду,а за певницом је била попадија Љубица Стојанов.

Молитвеном сабрању присуствовали су бројни верници из свих крајева Богом спасаване нам општине Босилеград.

Празник Рођења Светог Јована Крститеља,верном народу Божјем,  честитао је протонамесник Зоран Стојанов, старешина босилеградског Саборно гхрама.
Осим празника Рођења Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице у Цркви се, према риечима о. Зорана, празнично прославља још и рођење Светог Јована Крститеља.

„Прослављамо ми драга и верна браћо и сестре и друге свеце,догађаје, али само три празника рођења прослављамо! Зашто баш ова три празника рођења?Зашто не славимо рођење Св.Петке? Ово су рођења која су старозаветни пророци,праведници,свештеници ишчекивали и најављивали и која су се збила,зато су она толико значајна и зато само њих славимо? Како је дошао Свети Јован Крститељ на свет? Од каквих родитеља? У којим годинама су били његови родитељи? Који је био његов задатак? Како сте чули у Светом Јеванђељу, Свети Јован Крститељ долази на свет од праведних и Богобојажљивих родитеља,родитеља који су били у позним годинама! Данас лекари кажу наука је отишла тако далеко да може све,а мој пријатељ гинеколог и акушер ми каже пре неки дан – оче Зоране знаш ли колико парова имамо који су медицински све уреду,здрави,али Бог им неда децу- да добро сте чули Бог им неда децу! Али Бог се  смиловао над родитеље Св.Јована и дао им порода и то каквог!? Оног Који ће бити први проповедник покајања,оног који ће припремити пут Господу Исусу Христу који долази.

Питамо ли се народе Божји где данас ми идемо,где иде савремени свет? Куда то журимо и шта то гонимо!? Брат са братом не говори,блуд,разврат,пијанство…да ли  држомо своју реч?Во се држи за рогове,човек за реч! Да ли је наше да- да и наше не-не?Туђе проблеме решавамо,а своје још нисмо решили.Саветујемо комшије,а савете не проимамо! Зато и данашњи празник,данас Свети Јован Крститељ окупи нас у ову нашу светињу око самог Господа, да се поучавамо и подсећамо да је у Господа све могуће и да је он тај који нас милује и спасава увек и за навек! Чувајте своје породице, не тако што ћете грабити новац,богатство,славу,него својим примером уносити мир,мир пре свега у својој души,а онда афирмисати и све људске врлине,поштење,марљивост,ревност,искреност,патриотизам,солидарност и све друго што нам је Богоугодно.

Вама и Вашим породицама свако добро од Господа,од Васкрслога нам Христа, и нека нас данашња Света Литургија укрепи у чврстој вери на свако нам добро“-беседио је отац Зоран Стојанов.

После заамвоне молитве пререзани су славски колачи,а у порти је приређено послужење за све присутне где се и наставило дружење верника и оца Зорана Стојанова.