Home Празник Светих Кирила и Методија прослављен у селу Извор

Празник Светих Кирила и Методија прослављен у селу Извор

phoca thumb l kiriloimetodi4

Празник Светих равноапостолних Кирила и Методија, просветитеља и учитеља словенских, свечано је прослављен у  селу Извор, општина Босилеград 24.маја 2018. године.

Свету Литургију у цркви Свете Тројице у селу Извор служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма и надлежни парох, а за певницом је била попадија Љубица Стојанов и деца основне и средње школе у Босилеграду који слушају Верску наставу као изборни предмет.

Светој Литургији присуствовали су: директор Основне школе „ Георги Димитров“  господин Методи Чипев, директор Дома културе Босилеград господин Војислав Божилов, вероучитељице, представници КУД Младост- Босилеград, деца из Основне школе и верни народ Божји.

После прочитаног свештеног апостола и јеванђелског одјељка, сабраном верном народу, празничну беседу одржао је о. Зоран Стојанов.

После Литургије, деца су у црквеној порти испред цркве Свете Тројице рецитовали песме посвећене Светом Кирилу и Методију на српском и бугарском језику.

У 19.00 часова, у великој сали Дома културе у Босилеграду, одржана је Свечана академија у организацији Основне школе „Георги Димитров“, Босилеградске Гимназије и Дома културе Босилеград.  

У част Светих  равноапостолних Кирила и Методија, СД „Младост“ из Босилеграда организовало је низ спортских манифестација.

У 13.00 часова, цркву свете Тројице у селу Извор посетили су представници бугарског конзулата у Нишу предвођени господином Николајем Колевим, представници КИЦ „ Босилеград“, представници града Софије, представници невладиног сектора из Републике Бугарске, ученици из Софије и ученици из Основне школе у Босилеграду који слушају наставу на бугарском језику.

У припрати цркве, прочитали су своје реферате који су били посвећени Светим просветитељима Кирилу и Методију, словенској писмености и култури, а ученици су рецитовали песме посвећене светом Кирилу и Методију.

Црква Свете Тројице у селу Извор има 800 метара квадратних, саграђена је 1834 године, а у црквеном дворишту се налази прва школа на простору Краишта. Нажалост овај импозантни верски и културни гигант, непроцењиве вредности, изискује доста средстава за инвестиционо одржавање и заустављање даљег пропадања. Држава Србија и Епархија Врањска уз свесрдно залагање Његовог Преосвештенства Господина Пахомија зауставили су тотално урушавање 1996 -97 године, а Република Бугарска је преко општине Босилеград дала средства у периоду 2012-13, међутим то је недовољно да се санирају ране времена и кумунистичке небриге.