Home Крстопоклона нeдеља у Босилеграду

Крстопоклона нeдеља у Босилеграду

phoca thumb l DSCF7391

У недељу 15. марта, трећој недељи Часног поста, у Православној Црквеној општини Босилеград Литургија Светог Василија Великог служена је у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду. Службу Божју служио је старешина храма, пречасни протонамесник Зоран Стојанов.

У својој беседи којом се обратио сабраном народу свештеник Зоран Стојанов је опоменуо вернике на речи Јеванђеља Христовог: „Ко се Мене постиди пред људима, одрећи ће се Син Човјечији њега пред Оцем небеским.“

„Дешава се да за време свечаних Литија на Богојављање,на Малу Госпојину, док улицама пролази Литија и Часни Крст, један број људи уместо достојног стајања и поклоњења пред великом Светињом, седи за столовима околних кафана, многи још увек спавају, приковани тако за земљу стиде се да дођу у цркву,али ми се данас поклањамо Часноме крсту, не као тема страдања већ победе и радости, победе живота над смрти, победе радости над тугом, победе светлости над мраком. Док год се због стида, или било којег другог разлога, не прекрстимо, сами не устанемо и поклонимо Крсту, неће ни Господ нас погледати и подићи нас“, рекао је о. Зоран.

„ Ми смо данас изнели Часни Крст из Јерусалима, хвала Господу да имамо ову Светињу у овај Божји дом, данас су тешка времена,разара се породица, уништавају животи: ради славе, ради каријере, ради јела и пића, али морамо да разумемо да једино закриљени Христом и Часним Крстом можемо да се надамо нечему доброме. Рече ми један мој парохијанин –„оче колико смо ми лоши добро нас Бог и трпи“- ја опет дубоко верујем, човек може да превари сваког и све, па и самог себе, али Бога неможе.

Свима који се данас причестише Светим Тајнама нека Вам је на спасење, сви који се данас помолисте Богу искрено и смерно, нека Вам Господ дарује свако добро“