Home Прослава празника Воздвижења Часног Крста у босилеградској Саборној цркви

Прослава празника Воздвижења Часног Крста у босилеградској Саборној цркви

phoca thumb l DSCF9268

Парохијани Богом спасаване општине Босилеград, предвођени својим свештенослужитељима, молитвено су прославили Празник Воздвижења Часног Крста у Саборној цркви Рођења Песвете Богородице у Босилеграду. Прослављање празника отпочело је свечном празничном Вечерњом службом коју je служио протонамесник Михаил Станчев, а за певницом је био старешина храма протонамесник Зоран Стојанов.

На сам дан празника Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег началствовао је протонамесник Михаил Станчев,а саслуживао протонамесник Зоран Стојанов.

Како је нагласио отац Зоран Стојанов у својој беседи, данашњи празник подсећа све нас на смисао нашег подвига, а то је првенствено гледање и угледање на највеличанственију жртву, Крсну жртву Спаситеља света Господа нашег Исуса Христа из које ми и црпимо животну снагу за идењем путем Крста који подразумева одрицање од наше самовоље и стремљење ка непролазној Светлости Васкрсења која нас чека на крају тога пута.Вера у Васкрслога Христа мора да нас сачува како нас неби наша глупост уништила јер „..Свети Јустин Ћелијски каже, нај већа опасност нашег народа је његова Глупост“.

После Свете Литургије благосивљано је жито и резани славски колачи верника који Воздвижење Часнога Крста прослављају као своју крсну славу или како се у Краишту каже Службу.