Home Празник Преноса моштију Светог Николаја у босилеградском намесништву

Празник Преноса моштију Светог Николаја у босилеградском намесништву

letnji-sv-nikola-26

Уочи дана када су чудотворне мошти светитеља Николаја кренуле од Истока до Запада освећујући успут море и градове, у Босилеграду је 21. маја 2019. године служено празнично бденије у цркви Рођења Пресвете Богородице, које је служио протојереј Зоран Стојанов,старешина храма и парох босилеградски.

На дан славе, протојереј Зоран Стојанов, служио је Свету Литургију у Босилеграду , а онда је отишао у село Божица у цркви Светог Николе, једна од најстаријих цркава на територији Архијерејског намесништва босилеградског, која је изузетно лепо фрескописана и фреске су у јако добром стању,нажалост овај бисер црквене уметности и духовног блага заборављен је од многих, али не и од верног народа и надлежног пароха оца Зорана Стојанова.

Беседећи, отац Зоран  је поручио вернима да се угледају на Светог Николаја који је увек пружао помоћ раслабљенима и потребитима, да чувају ову светињу и да се потруде да уз помагање државе Србије, локалне самоуправе, мођународних фондова за заштиту културних блага и других дародаваца, буде заустављено његово даље пропадање и девастирање .

Овогодишњи кум Слободан Миленов приредио је трпезу љубави за све присутне вернике.