Home ЛИТУРГИЈА НА МАТЕРИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У БОСИЛЕГРАДУ

ЛИТУРГИЈА НА МАТЕРИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l DSCF9867

Протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду, служио је 27.12.2015 године, на празник Материце, Свету Литургију на духовну радост верног народа Божјег Богоспасаване општине Босилеград.

За Певницом су били попадија Љубица Стојанов и ученице Босилеградске Гимназије,Десанка Раденков,Александра Божилов и Тања Стоименов.

Сабраним верницима празник је честитао протонамесник Зоран Стојанов, обративши им се речима топле и смирене беседе. Он је казао да током недеља које претходе великом хришћанском празнику Божићу, за који се припремамо, пре свега, постом и молитвом, постоји неколико празника који символизују долазак Господа Исуса Христа у овај свет. Један од тих празника су Материце, празник посвећен мајкама, односно оним прамајкама Христовим, које су Христови директни преци по тиелу, а уз њих и другим праведним женама и угодницима Божијим. Они су и пре Христовог доласка у овај свет, својим светим животом изобразили Његов живот, Његова чудеса и Његову проповед.

Напоменувши да у нашем народу постоје лепи обичаји поводом овог празника, отац Зоран посебно је подвукао „ ….данас сам посебно радостан што су за певницом моји ученици Верске наставе, радујем се што неуспевају да нас преваре,а посебно Вас драге мајке и Ви,драге моје ученице, које ће те ако Бог да постати мајке у догледно време,неуспевају да нас преваре да је рађање терет за каријеру,лепоту, уживање….доношење на свет новог живота, новог човека, као што је Пресвета Богородица донела Богомладенца, јесте и увек ће бити велика радост и задовољство“.

Верници сабрани у празничном богослужењу приступили су Светом причешћу.