Home Литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду на Тодорову суботу

Литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду на Тодорову суботу

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду 07.03.2020 године на Тодорову суботу служена је Света  литургија . У прву суботу након почетка Васкршњег поста Литургију је служио протојереј Зоран Стојанов,старешина храма уз помагање протинице Љубице Стојанов за певницоом, а присуствовао је велики број верноог народа Божјег из целе општине Босилеград, који су се након литургије и причестили.

После Заамвоне молитве протојереј Зоран Стојанов обратио се верном народу надахнутом и укрепљујучом беседом између осталог казавши „…. овај Велики, Часни, Васкршњи пост, прилика је свима нама да се кроз пост и молитву подигнемо из свакодневног смрада и блата свакодневног метежа потрошачког друштва, да се очистимо и украсимо добрим делимама, благим речима и постанемо Нови Адам који нема да понови грешку Палог Адама који само једну заповест, најмањи пост,није могао да спроведе.Дубоко сам уверен, да све ове припремне недеље пре почетка овог поста, су припремиле наше тело и душу, да нам пост буде лек а не стрес,изцељење а не терет.Блудни син нам показује пример покајања и отрежњења,а добри отац је пример праштања и љубави искрене! Могао је отац да заврти прстом,да се расрди,да не прими блудног сина свог, али отац раширених руку га чека,грли и љуби, облачи га у најлепше хаљине и ципеле, и прстен му даје да носи на руци, јер он није било ко но син његов, и угојено теле коље да се провеселе,али свега овога не би било да син није рекао „..згреших теби и Богу нисам достојан назвати се сином твојим“!Дај да и ми се освестимо, покајемо,али и да опростимо и загрлимо, дај да се саберомо око Христа,око Цркве Христове, да се вратимо на пут наших дедова и чукун дедова! Прстом су се потписивали, али Оче наш су знали,пуне куће, пуне и цркве, било и за кућу и за државу и за Бога! Ви који сте се данас причестили, који ће те се причестити, свако ко је био на Светој Литургији, носи Благослов Господњи у свој дом, у обавези сте да своје породице водите путем Господњим, да и Ви будете проповедници слова Божјег! …..“

Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону.

Теодорова или Тодорова субота посвећена је догађају који се десио Св. великомученику Теодору Тирону. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскрнавили, Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију рекавши му да народу нареди да једе кувану пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после преосвећене литургије пева се молебни Канон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у седмом веку, а Канон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у једанаестом веку Митрополит Јован Евхаитски.