Home ЛИТУРГИЈСКА САБРАЊА У БОСИЛЕГРАДСКОМ САБОРНОМ ХРАМУ

ЛИТУРГИЈСКА САБРАЊА У БОСИЛЕГРАДСКОМ САБОРНОМ ХРАМУ

phoca thumb l DSCF0313

Празник Света Три Јерарха, 12.02.2016. године, житељи општине Босилеград прославили су бденијем и светом Литургијом.

Протонамесник Зоран Стојанов, настојатељ Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, предводио је Евхаристијско славље у којем је учествовао велики број верних ове Богом спасаване општине на крајњем југо-истоку Србије, уз саму границу са Републиком Бугарском.

Пригодном празничном беседом о значају празника и значењу Јеванђеља које је прочитао , обратиос се отац Зоран Стојанов који је пре 48 година на овај празник наше Свете Цркве крштен, а на исти празник је и рукололожен у свештенички чин.

На дан Светог Трифуна, 14.02.2016. године, празник који православни верници обележавају као заштитника винограда и других усева али и као заштитника од поплава и града, Свету Литургију у Саборном храму у Босилеграду служио је пречасни протонамесник Михаил Станчев, парох босилеградски и сабрат овог храма.

После Свете Литургије по традицији вршено је орезивање чокота винове лозе и другог дрвеча воћа у црквеном дворишту.

На дан Сретења Господњег, 15.02.2016. године, дан државности Републике Србије, Евхаристиско славље у Саборном храму у Босилеграду, предводио је протонамесник Михаил Станчев уз учествовање протонамесника Зорана Стојанова, старешине храма, и верника општине Босилеград.

После прочитаног Јевахђеља,отац Михаил Станчев пригодном и поучном беседом обратио се верном и Богобојажљивом народу окупљеном у овој светињи, посебно нагласивши колико је битно трпљење и стрпљење за сваког човека.

Ова Литургијска сабрања, употпунили су хришћанску љубав и топлину Саборног храма у Босилеграду на духовну радост веног народа општине Босилеград и целог Краишта.