Home Молитвена прослава Св. Кирила и Методија

Молитвена прослава Св. Кирила и Методија

proslava

Наша Света Црква је у уторак, 24-тог маја, молитвемо прославила дан равноапостолних просветитеља словенских народа, Свету браћу Кирила и Методија. Тим поводом пароси Босилеградски отац Зоран Стојанов и отац Михајло Станчев служили су Свету Литургију у селу Извор у Цркви Свете Тројице са почетком у 9.00 часова на духовну радост верујућег народа општине Босилеград и околине.

После Свете Литургије свештеници су се задржали у пријатном разговору са присутним народом, а око 12.оо часова дошли су и гости из суседне нам и братске Бугарске и екипа ТВ Скат. Старшина Цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и парох треће парохије Босилеградске у чији састав улази и село Извор, јереј Зоран Стојанов, дао је интервју телевизији Скат у коме је изразио жаљење што гости из Бугарске нису присуствовали и Светој Литургији и на тај начин учествовали у заједничарењу са Богом. Напоменуо је, да је он дубоко убеђен да ће наша браћа у Христу већ следеће године да исправе овај пропуст на радост свију, а у циљу очувања и развијања добросуседских односа два брадска словенска и православна народа, као и очување изузетно добрих односа двеју сестринске цркве Српске Православне Цркве и Бугарске Православне Цркве.

Посебно је подвукао да мисију наше Свете Цркве на овим просторима олакшава и чињеница да су сва три пароха на територији Црквене Општине Босилеград из ових крајева, да су рођени и да живе са својим породицама на територији Општине Босилеград. На крају је је подвукао да су нам Света браћа Кирило и Методије пример да немани Грка, ни Јевреја, ни Србина ни Бугарина вач само доброг Хришћанина, напомињући да многи Манастири и Цркве широмсвета  и у Републици Србији носе име Свете Браће Кирила и Методија.

Слике са молитвене прославе можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.