Home ОБНОВИМО КОНАК МАНАСТИРА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛУЈЕ У СЕЛУ БРЕСНИЦА

ОБНОВИМО КОНАК МАНАСТИРА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛУЈЕ У СЕЛУ БРЕСНИЦА

konak

Црквена општина Босилеград са преко 35 Хришћанско-Православних објеката(цркава, манастира и параклиса),прави је верски драгуљ Хришћанства и Православља на овим просторима Балканског полуострва.

Црквена општина Босилеград и Епархија врањска чине огромне напоре да сво ово богатство Наше Свете цркве буде заштићено и сачувано, уз помоћ верника, локалне самоуправе, државних органа Републике Србије и свих других који хоће пријатељски и истински да помогну.

Све цркве на територији црквене општине Босилеград су у упоребној функцији,што значи да могу у нјима да се врше сва Богослужења,нажалост иако постоје неколико манастира на територији општине, ниједан манастир није што би се рекло жив манастир, што подразумева да има братсво и да се свакодневно врше сва Богослужења.

Општина Босилеград и читав овај крај има неизмерну потребу за један духовни манастирски центар,зато црквене власти,верници и сви други чине крајње напоре да оживе бар један манастир на територији Општине Босилеград.

Најближи да заживи је манастир у селу Бресница са црквом која је посвећена Светом пророку Илији.
Манастир у селу Бресница налази се тачно на пола пута од Босилеграда и граничног прелаза Рибарци(граница са Републиком Бугарском) укупне дужине 6 км било да путујете из Босилеграда или са граничног прелаза,пут је регионални(нов асвалт, добро обележен и постављена сва неопходна путна сигнализација), а онда још два километара по добро урађеном макадамском путу уз Бресничку реку.

У тишини коју нарушава само жубор Бресничке реке, која је више поток него река, уз цвркут птица и шум букове и храстове шуме сместио се манастур Бресница са Црквом посвећеној Светом пророку Илији. Може да прође цео дан а да нечујете звук аутомобила, природа је заиста нетакнута,али баш нетакнута.

Црква је обновљена, има изузетно црквено-културно благо, фреске,стил градње, иконе и много тога што трба видети.

Мештани села и Христољубиви народ општине Босилеград су прикупили 32.000,00 динара што је мало да се обнови конак манастира који је угрожен и прети му урушавање.
Влада Републике Србије обезбедила је цреп, непходно је обезбедити још средстава за цемент, шодер, грађу и друго, како би се обновио конак и манастир почео да живи.
Молимо све оне који могу и хоће да нам помогну да уплате средства на жиро рачун:
205-87288-27, примаоц Црквена општина Босилеград, сврха уплате: обнова манастира Бресница.

Сваки динар нам је битан! Хвала и поменућемо Ваша имена у молитвама!

bresnica

bresnica 1

bresnica 2

bresnica 3

bresnica 4