Home Мало освећење храма Светог Пантелејмона у селу Рикачево Општина Босилеград

Мало освећење храма Светог Пантелејмона у селу Рикачево Општина Босилеград

DSCF8738

У недељу, 09. августа 2015. године, када се прославља молитвена успомена на Светог Великомученика и исцељитеља Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије,посетио је Босилеград и служио Свету архијерејску Литургију у обновљеној цркви Светог великомученика и исцељитеља Пантелејмона у селу Рикачево,општина Босилеград.

Срдачну добродошлицу Његовом Преосвештенству пожелели су пароси Босилеградски,председник општине Господин Владимир Захаријев и верни народ Богоспасаване општине Босилеград. Такође, добродошлицу драгом госту,у име чланова ЦОУО, упутио је благајник ЦОУО ЦО Босилеград господин Радомир Јојић.

Владика Пахомије пре почетка Евхаристијског сабрања извршио је чин малог освећења цркве Св.Пантелејмона ,а саслуживали су пароси босилеградски и ђакон Александар.

После заамвоне молитве уз појање тропара и кондака ишло се у трократни опход око храма,а после тога резан је колач овогодишњем куму Југославу.

На крају,после резања колача, Епископ Пахомије пригодном и поучном беседом, пуном очинске топлине,обратио се верном народу окупљеном око свог Архипастира и Цркве Христове.Владика је подвукао да је човек створен да живи у радости и заједници са Богом,и управо данашње обнављање Храма Св.Пантелејмона је уствари Васкресење Христово и васкресење наших предака који 1908 године су подигли ову цркву да буду у заједници са Богом.

Владика је искористио прилику да се захвали локалној самоуправи и председнику општине Босилеград Владимиру Захаријеву,као и представницима Републике Бугарске и Држави Србији и свакоме који је помогао да се ова светиња обнови и да се у њој поново служи Света Литургија.

Председник општине Владимир Захаријев захвалио се свима који су помагали да се ова светиња обнови и подвукао да ће локална самоуправа и даље да помаже колико може Нашу Свету цркву.

Представник братске нам Републике Бугарске је подвукао, да вера непознаје границе и нације и да је ово пример да два братска народа,Бугари и Срби, живе у миру и љубави и заједно одржавају своје светиње.

По завршетку Литургије присутни су прешли у новоподигнуту надстрешницу која је освећена руком Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, на трпезу љубави свенародно саборовање и прослављање Св.Пантелејмона.

Пажња и искрена добродошлица свом Архипастиру,народ Краишта је показао своју искрену и топлу љубав,не тражећи ништа сем мало топлине,охрабљења и разумевања,вапијући за заједницом са Христом.

Културно уметничко друштво младост представило се својим сплетом игара са подручја шоплука.

На поласку искрени стисак руке и поглед који каже „дођите нам опет“ говори да мештани села Рикачева и општине Босилеград радују се сваком доласку Преосвећеном и Високодостојном оцу и учитељу Господину Пахомију.

Владика Пахомије,у повратку, обишао је Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и братству дао инструкције за успешну мисију Наше Свете Цркве на подручју Богоспасаване општине Босилеград.Затим је обишао цркву Св.Тројице у с.Извор и лично се уверио како се одвија инвестиционо одржавање,а затим је посетио и место манастир у селу Милевци где се налази урушени манастир Св.апостола Петра и Павла и сагледао стање и дешавања око манастира и дао инструкције старешини,протонамеснику Зорану Стојанову,о даљим активностима.