Home ПРОСЛАВА ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

ПРОСЛАВА ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У ОПШТИНИ БОСИЛЕГРАД

sveti pantelejmon

Свети великомученик Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке. Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим. Лекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

 Свети Пантелејмон је пострадао 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

 


На празник Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона, 9. августа 2013. године, Протонамесник Зоран Стојанов служио је Свету Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, а после је резао славске колаче.

На територији општине Босилеград, налази се један храм посвећен светом великомученику и исцељитељу Пантелејмону у селу Рикачево који је подигнут 1909. године. Обнова храма је започета прошле године и груби радови су завршени у потпуности, а тренутно се изводе завршни радови како би се ова светиња припремила за ошвећење следеће године.

 

DSCF2318

DSCF2339

DSCF2346

DSCF2352