Home У селу Паралово, општина Босилеград, Божијом милошћу освећен новоподигнути храм

У селу Паралово, општина Босилеград, Божијом милошћу освећен новоподигнути храм

Paralovo

Велика духовна радост осетила се 31.августа 2012.године, у селу Паралову, општина Босилеград. За непуних пет година, тачније од 07. новембра 2007. године, на дан Светих мученика Мартирија и Маркијана, када је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије положио камен темељац за нови храм посвећен Преподобном Joвану Рилском, у селу Паралову, Божијом милошћу сагради се овај храм и Преосвећени владика врањски са свештенством, монаштвом и уз молитвено присуство верног народа општине Босилеград и читаве Епархије врањске изврши Свети чин освећења овог храма.

Празнично бденије 30. августа 2012.године у новоподигнутом храму по благослову Преосвећеног Владике Господина Пахомија служио је јеромонах Јован (Станојков).

Од раног јутра мештани села Паралова и читаве општине Босилеград почели су да се окупљају у храму да би дочекали свог архипастира, оца и учитеља Господина Пахомија.

Преосвећени Владика Господин Пахомије стигао је у пратњи архијерејског намесника босилеградског протојереја-ставрофора Бранка Ђорђевића и свештенства Епархије врањске, а храмовно звоно одјекнуло је у селу Паралову најавивши велику радост и догађај за памћење, а верни народ у великом броју стрпљиво је чекао да узме благослов од Преосвећеног Владике Господина Пахомија.

 

phoca thumb l sam 1370Да би молитвено присуствовали овом свечаном чину дошли су и директор Дирекције „Вероисповедања“ при Савету Министара Републике Бугарске г-дин Емил Велинов, затим саветник Амбасадора Републике Бугарске у Србији г-дин Огњан Сидеров, Председник општине Босилеград г-дин Владимир Захаријев са свим општинским званичницима и директорима јавних установа, представници образовног система и друге јавне личности.

Након Свете Литургије, Преосвећени Владика Господин Пахомије, бираним и поучним речима се обратио гостима из Републике Бугарске и верном народу који је испунио читав простор око цркве, нагласивши да је овај новоподигнути храм од овог тренутка Божји дом на духовну радост пре свега мештана Паралова и читаве околине и да се окупљамо око Васкрслога Христа независно којој нацији припадамо, захваливши се господину Емилу Велинову, директору Дирекције „Вероисповедања“, на његовој помоћи да се овај храм сагради, да се добросуседски односи два братска народа, две државе и две сестринске цркве, продубљују и даље развијају на радост и корист свих.

Подељене су и архијерејске грамате у знак захвалности, г-дину Емилу Велинову, Месној заједници Паралово, господину Владимиру Захаријеву, ЈП „Дирекцији за грађевинско земљиште и путеве“ општине Босилеград.

На додељеној грамати, гостопримству и свим напорима које чини Наша Света црква, Преосвећени Владика Пахомије и Црквена Општина Босилеград на јеванђелском животу на овим просторима, захвалио се г-дин Емил Велинов, подвукавши да се радује што је изградња цркве у Паралову доказ да је вера у Христа та која нас окупља и спаја и да је ово Божји дом и ничији други.

У име општине Босилеград, захвалио се господин Захаријев, који је захвалио Преосвећеном Владици Пахомију и свим свештенослужитељима који су службовали или службују у Босилеграду, што је црква допринела да се на овим просторима обнављају светиње и граде нове, на духовну радост верног народа, а Општина помаже и помагаће увек.

Преосвећени Владика Пахомије пререзао је славски колач, а ове године кум је био Васко Петков са својом породицом.

phoca thumb l sam 1385После резања славског колача приређен је богат и садржајан фолклорни и културно-уметнички програм који се претворио у општенародни сабор и весеље, а своју велику радост нису крили ни мештани Паралова јер је освећење храма за њих велика радост, а посебно долазак Архијереја Господина Пахомија, јер Његово Преосвештенство посебну пажњу придаје овако малим и од многих заборављеним селима, која врло често остају без људства.

На крају, домаћин славе и његова породица приредили су трапезу љубави за све присутне госте.

Дан пре Светог освећења, 30.августа 2012.године,Преосвећени Владика Господин Пахомије,у пратњи старешине цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду јереја Зорана Стојанова и чланова Црквенопштинског одбора,извршио је обилазак манастира Бресница,цркве Свете Петке у с.Рибарци,цркве Светог Харалампија у с.Бранковци и цркве Светог Филипа у с.Бистар.

phoca thumb l sam 1243На терену је Архипастир врањски, Господин Пахомије,са својом пратњом видео у каквом се стању налазе поменуте светиње и шта треба да се предузме на њиховом одржавању.

Своју дводневну посету ЦО Босилеград Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је завршио посетом Храма Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду,где је са члановима ЦОУО ЦО Босилеград размотрио питања везана за побољшање мисије Наше Свете цркве на овим просторима.

Слике погледајте у галерији ОВДЕ…