Home ПАРАСТОС И ЗВОНА ЗА ЖРТВЕ ОЛУЈЕ

ПАРАСТОС И ЗВОНА ЗА ЖРТВЕ ОЛУЈЕ

phoca thumb l DSCF1588

У Петак, 05. август 2016. године, у 11.00 сати у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, служен је парастос пострадалима  у геноцидној акцији „Олуја“ коју је 1995. године 05.августа извела тада младa Хрватска држава.

Парастос је служио протонамесник Зоран Стојанов, старешина храма, у присуство верног народа Босилеграда и оних који, нажалост , и до дана данашњег носе свој надимак „избеглице“ или „расељена лица“. После парастоса отац Зоран Стојанов обратио се присутнима и широј јавности пригодном беседом у којој је указао на стравичне последице геноцидне акције „Олуја“ која се одвијала пред очима светске јавности,али нажалост изостала је адекватна реакција светских сила,који су били у обавези да заштите српски народ у новонасталим државама.

 “…нажалост, подвукао је отац Зоран, поново су православни срби бацани у јаме,убијани србосеком и маљевима, а цивилизована Европа и саветске силе остали су глуви и неми! И не само са се нису огласили, но су на индиректан начин помагали ова злодела над православним србима!Опростити морамо,заборавити несмемо!Нека Господ упокоји сваку православну душу невино страдалу у акцији „Олуја“…“

У спомен на српске жртве пострадале у геноцидној акцији „Олуја“, у 12.00 сати звонила су сва звона босилеградских цркава у трајању од 3 минута.

Нека се никада више непонове страдања православног и сваког другог народа, као што је страдао српски народ у геноцидној  акцији „Олуја“.