Home ЦРКВЕНА ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД ФОРМИРА СВОЈ ПЧЕЛИЊАК

ЦРКВЕНА ОПШТИНА БОСИЛЕГРАД ФОРМИРА СВОЈ ПЧЕЛИЊАК

phoca thumb l DSCF6851

Црквена општина Босилеград кренула је са формирањем свог пчелињака.

Уз помоћ искусних пчелара Георгија Георгијева из села Црноштица и Кирила Младенова из села Доња Љубата који су поклонили по једно пчелиње друштво са кошницама, Протонамесник Зоран Стојанов, старешина ЦО Босилеград, почео је да формира пчелињак ЦО Босилеград.

Пчела као симбол бесмртности, марљивости, реда, чистоте, храбрости, штедње, разборитости , сарадње и сласти одувек је била везана за човека, а посебнио за цркве и манастире.

Добри виногради и добри пчелињаци одувек су пратили цркве и манастире и употпуњавали духовну сладост свештенству, монаштву и верноме народу. У многим крајевима медом се маже бадњак на Бадње веће уоћи Божића као смбол здравља и напредка, за нешто сто је добро у народу се каже „ добро као мед и млеко“.

Пчела се често налази на амблемима многих држава, a мед се сврстава и као храна и уз помоћ босилеградских пчелара који су најавили да ће донирати још пчелиних друштава Црквеној општини и уз помоћ многих пчеларских удружења, Црквена општина Босилеград развија дружење међу пчеларима и употпуњује Јеванђељску науку и своје мисионарење на овим просторима.

Слике можете погледати ОВДЕ.