Home Прослава Светих апостола Петра и Павла – Петровдан у општини Босилеград

Прослава Светих апостола Петра и Павла – Петровдан у општини Босилеград

petrovdan

Празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан молитвено је и свечано прослављерн на читавој територији Црквене општине Босилеград.

Свете Литургије служене су у Босилеграду,у Цркви Рођења Пресвете Богородице,где је слижио отац Михајло Станчев,а у Цркви Светих апостола Петра и Павла у селу Божица Свету Литургију служио је јереј Зоран Стојанов,надлежни парох,а за певницом је био Ставре Велинов.

У селу Божица, Петровдан прославља свака породица, уједно је и велики сеоски вашар на коме се сусрећу рођаци,пријатељи и познаници са различитих страна света.

У својој надахнутој беседи отац Зоран Стојанов се обратио присутним верницима рекавши, да управо како је апостол Петар вођен Духом Животворним изговорио Свете речи: „Ти си Христос Син Бога Живога“, управо на вери, на вери да је онај који нас је и створио, Бог Отац послао Сина Свог јединородног да спасе свет, на тој вери живи и опстаје Црква Христова, Црква Божија. „Многи су мислили, подвукао је отац Зоран, да неће да се зачује плач детета које се крштава у манастиру у селу Бресница, у цркви Свете Тројице у селу Извор, у цркви Светог пророка Илије у Горњој Лисини, у Цркви Свете Петке у Долњој Лисини, мислили су да ни у Цркви Светих апостола Петра и Павла, овде у Божици неће да се крсти, мислили су и да неће да се служи Литургија. Али, преварили су се несретници, крстио сам и у манастиру Бресница близанце, крстио сам пре месец ипо у Цркви у селу Извор, крстио сам у Горњој Лисини, венчао у Долњој Лисини, пре два месеца сам крстио и у овом храму, имамо за недељу заказано и венчање и крштење у цркви у селу Извор, а ево данас служимо свету Литургију , имамо и причеснике овде у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Божици.

И све је у вери, Бог зна шта ће се и кад десити, и кад ће нас казнити,а када наградити, кад ће нас спасти. Неће Бог да остави своју земљу пусту, неће да нам непружи шансу да се спасемо, неће Божица да остане пуста, неће ни Свето Косово и Метохија и наш многострадални народ на Косову вечито да пати и крвари.

Зато возљубљена браћо и сестре нека Вам је Богом благословен и срећан данашњи празник,верујте у Васкрслога Христа, верујте у Светим тајнама Цркве Христове, Цркве Божје,у Господа је све могуће!“ – овим је отац Зоран Стојанов завршио своју беседу у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Божици.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.