Home ПРОСЛАВА ПРВОВРХОВНИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

ПРОСЛАВА ПРВОВРХОВНИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

phoca thumb l DSCF6341

И ове као и претходних година црква Светих Апостола Петра и Павла у Божици прослави своју Крсну Славу,12.јула 2014 године. Свету Литургију у храму Светих Првоврховних Апостола служио је парох босилеградски и старешина Црквене општине Босилеград,Протонамесник Зоран Стојанов.

У Светој Литургији је учествовао црквени хор Саборног храма Рођења Пресвете Богородице из Босилеграда, верници који су се окупили у овај дан из разних крајева да посете своје домове и светиње које су оставили у току двадесетог века,као и мештани села Божице и околних села.

У својој краткој али врло надахнутој беседи, после причешћивања верног народа, отац Зоран Стојанов бираним речима обратио се верницима посебо нагласивши значај данашњег празника:

„…Данас када прослављамо Првоврховне Апостоле, Светог Петра и Павла, ред је,а мени као свештенослужитељу и обавеза,да се потсетимо уједно научимо и добро упамтимо нека искуства из живота наших предака. Када сам крајем деведесетих година прошлог века као студент долазио на овај празник у Божицу, било је мноштво људи,много више него данас.Знам своје пријатеље који су из Малог Мокрог Луга организовано полазили са 36 аута за Петровдан у Божици.Данас видите да је све мање и мање људи. Господу хвала,ево данас црква нам је била солидно посећена,имали смо доста и оних који се удостојише да приђу Светој Чаши и да се причесте Светим тајнама.Али колико видим опет немамо времена,заправо немамо стрпљења,смирености немамо у себи, дођемо запалчимо свећу стојимо пет минута и то је то!!!!Не драга браћо и сестре, не народе верни, не задобија се тако милост Божја, а камо ли Царство небеско.Без смирености у себи,без цркве,без поста и молитве нема нам спасења,нема милости Божје.Дал је тешко стајати један сат на Светој Литургији и искрено и смирено се помолити Господу?Мислим да није,али некима како видим јесте!

Како сте чули у Светом Јевањђељу на питање Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа „…како говоре људи ко је син човечји“( сам Исус)? Једино Симон Петар одговора: Ти си Христос,Син Бога живога!Сам Спаситељ узвраћа да је он добио информацију од Бога, а по задахнућу Светога Духа и да ће се он звати „..Петар(камен) и на овоме камену сазидаћу цркву своју и врата пакла неће јој одолети“. Да браћо и сестре сазида Господ и цркву Светог Николе овде у Божици која пет столећа одолева времену, променама власти и државава.Сазида Господ пре 119 година и овај велелепни храм Светих Првоврховних Апостола Петра и Павла и будите сигурни да ће и он преживети све данашње наше и светске слабости и да ће се опет у њему причећивата 2500 људи као за Божић 1926.године.Ви који данас примисте Свето причешће,а и сви други дужни сте да се Богу молите и да поучавате пре свега вашу децу и ближње Ваше да нам је једино спасење у Нашој Светој Цркви уз молитву,пост и примањем светих тајни.Нисмо хришћани ако се не сједињујемо са Богом!Једино сједињење и заједдничартење са Богом је кроз Свету Литургију и причешћивањем Светим тајнама!Погледајте данас браћо и сестре колико вреди једна људска глава у Украјини!Колико вреди?!Ни пет пара! На западу препуном“демократије“ ударите колима не намерно пса на улуци, идете у затвор,у Украјини хришчанске главе падају ко крушке,гину деца, старци,жене и сви ћуте! Дали су ти побијени хришћани Божја створења?Да јесу!И треба да се каже доста је било, то су људи!
Чувајте драга браћо и сестре своје породице!Чувајте своју децу!Хришћанска етика је стала у десет Божјих заповести!Дали живимо по тим заповестима?
Дали је спасење у пијанству до касних јутарњих часова, блуду, разврату, лењости и тражењу кривице код других,а не код и у себе.
Зато и на овај велики дан, као свештенослужитељ и отац, учтиво Вас молим чувајте своје породице и децу.
Заборавите партизанске и комунистичке флоскуле „ако сам се ја мучио немора и моје дете“,“учи сине да неби радио“,“село хвали ал у граду живи“, учите своју децу да буду људу.
Зато се поново драга браћо и сестре врачам на сам почетак, имајте у себи мир и стрпљење,увек се искрено молите Богу,загрлите Цркву и Бога да би Вам загрљај био узвраћен!Стрпљен је и спашен!….“

После Свете Литургије отац Зоран Стојанов је пререзао славски колач,а онда са својим ученицима и породицом прошетао селом где се пријатно дружио са мештанима и гостима са стране.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду Свету Литургиј служио је отац Михаил Станчев.Велики број верника причестио се Светим тајнама.После Свете Литургије резани су славски колачи.

Слике погледајте у гелерији ОВДЕ.